Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Bernard Nijstad hoogleraar Decision Making and Organizational Behavior in Business and Economics

17 maart 2009
Nijstad
Nijstad

Dr. Bernard Nijstad is per 1 april 2009 benoemd tot hoogleraar aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Hij bekleedt de leerstoel Decision Making and Organizational Behavior in Business and Economics. Nijstad is gespecialiseerd in onderzoek naar creativiteit en (groeps)besluitvormig.

Zijn werk sluit aan bij de onderzoeksthema’s leiderschap, diversiteit, creativiteit en teams van het onderzoeksinstituut Human Resource Management and Organizational Behavior van de faculteit.

Laboratorium voor gedragsexperimenten
Voor zijn onderzoek zal Nijstad ook gebruik maken van het nieuw te bouwen Collaboration Lab aan de faculteit. Dit laboratorium voor gedragsexperimenten biedt de mogelijkheid voor onderzoek onder gecontroleerde omstandigheden, wanneer 'veldonderzoek' in een organisatie niet mogelijk is. Bijvoorbeeld bij gevoelig liggende onderzoeksvragen als: 'speelt discriminatie een rol bij werken in teams?', zal een medewerker niet makkelijk zijn primaire reactie geven als de baas erbij is.

Ook is het mogelijk om causale relaties te toetsen: door de omstandigheden waaronder mensen (of groepen) werken systematisch te variëren, is te zien welke consequenties dit heeft. Het is in een werkelijke bedrijfssituatie uiteraard onmogelijk om in een team te variëren met zaken als groepsgrootte, groepssamenstelling (bijvoorbeeld aantal mannen en vrouwen) en de vraag of groepsleden elkaar al dan niet kennen.
Het nieuwe Collaboration Lab krijgt verschillende grotere en kleinere videoruimtes en zal per september as. in gebruik genomen worden.

Publicaties
Nijstad heeft in de laatste vijf jaar 21 SOM-publicaties op zijn naam gebracht waarvan een groot aantal in toptijdschriften. Hij publiceerde onder meer in vooraanstaande tijdschriften als European Journal of Social Psychology, Journal of Personality and Social Psychology, Psychological Bulletin en Journal of Experimental Social Psychology. Voor veel van deze tijdschriften is hij ook reviewer. Daarnaast is hij onder meer lid van de editorial board van European Review of Social Psychology en associate editor van Gedrag & Organisatie. In juni verschijnt van zijn hand het boek ‘Group performance’, bij Psychology Press.

Curriculum vitae
Dr. Bernard Nijstad (1971) studeerde psychologie aan de Universiteit Utrecht. In 2000 promoveerde hij cum laude aan dezelfde universiteit op de effecten van communicatie bij het genereren van ideeën binnen groepen. Met zijn dissertatie won hij diverse prijzen. Nijstad is momenteel adjunct-hoogleraar organisatiepsychologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:53
printView this page in: English

Meer nieuws