Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Pathogenetic mechanisms in Parkinson's disease: studies with Positron Emission Tomography

17 februari 2009

Promotie: mw. A.L. Bartels, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Pathogenetic mechanisms in Parkinson's disease: studies with Positron Emission Tomography
Promotor(s): prof.dr. K.L. Leenders, prof.dr. R.A. Dierckx
Faculteit: Medische Wetenschappen
Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Beschermingseiwit niet betrokken bij ontstaan ziekte van Parkinson

De bloed-hersenbarrière is een beschermende laag rond de hersenen. In deze barrière pompt het eiwit P-glycoproteine (P-gp) schadelijke stoffen de hersenen uit, naar het bloed. Sommige wetenschappers vermoedden dat de ziekte van Parkinson ontstaat doordat P-gp minder goed gaat werken. Promovenda Anna Bartels toont echter aan dat een verminderde functie van P-gp geen rol speelt in het ontstaan van de ziekte.

Verminderde P-gp functie kan wel een rol spelen bij de voortgang van de ziekte van Parkinson en bij andere vormen van beschadiging van de hersenen, zoals Alzheimer. Hier moet nog meer onderzoek naar gedaan worden.

Bartels bracht de activiteit van P-gp in kaart door het eiwit radioactief te labelen en met behulp van PET-scans in beeld te brengen. Met PET scans en gelabeld PK11195 probeerde ze ook het effect van ontstekingsremmers (COX-2 inhibitors) op het ontstaan van de ziekte van Parkinson te onderzoeken. Ze vond aanwijzingen dat ontstekingsremmers het ontstaan van de ziekte tegengaan, maar de onderzoeksmethodes zijn nog niet betrouwbaar genoeg. Die zullen eerst nog verder verbeterd moeten worden.

Anna Bartels (Niehove, 1978) studeerde geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Neurologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Michael J Fox Foundation, de International Parkinson Foundation en het European network of excellence “Diagnostic Molecular Imaging (DiMI). Bartels is in opleiding tot neuroloog in het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....