Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Pathogenetic mechanisms in Parkinson's disease: studies with Positron Emission Tomography

17 februari 2009

Promotie: mw. A.L. Bartels, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Pathogenetic mechanisms in Parkinson's disease: studies with Positron Emission Tomography
Promotor(s): prof.dr. K.L. Leenders, prof.dr. R.A. Dierckx
Faculteit: Medische Wetenschappen
Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Beschermingseiwit niet betrokken bij ontstaan ziekte van Parkinson

De bloed-hersenbarrière is een beschermende laag rond de hersenen. In deze barrière pompt het eiwit P-glycoproteine (P-gp) schadelijke stoffen de hersenen uit, naar het bloed. Sommige wetenschappers vermoedden dat de ziekte van Parkinson ontstaat doordat P-gp minder goed gaat werken. Promovenda Anna Bartels toont echter aan dat een verminderde functie van P-gp geen rol speelt in het ontstaan van de ziekte.

Verminderde P-gp functie kan wel een rol spelen bij de voortgang van de ziekte van Parkinson en bij andere vormen van beschadiging van de hersenen, zoals Alzheimer. Hier moet nog meer onderzoek naar gedaan worden.

Bartels bracht de activiteit van P-gp in kaart door het eiwit radioactief te labelen en met behulp van PET-scans in beeld te brengen. Met PET scans en gelabeld PK11195 probeerde ze ook het effect van ontstekingsremmers (COX-2 inhibitors) op het ontstaan van de ziekte van Parkinson te onderzoeken. Ze vond aanwijzingen dat ontstekingsremmers het ontstaan van de ziekte tegengaan, maar de onderzoeksmethodes zijn nog niet betrouwbaar genoeg. Die zullen eerst nog verder verbeterd moeten worden.

Anna Bartels (Niehove, 1978) studeerde geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Neurologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Michael J Fox Foundation, de International Parkinson Foundation en het European network of excellence “Diagnostic Molecular Imaging (DiMI). Bartels is in opleiding tot neuroloog in het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printView this page in: English

Meer nieuws