Hoogopgeleiden: liever wonen dan werken in Noorden
Het behouden en aantrekken van hoogopgeleiden kan een positieve impuls betekenen voor de arbeidsmarkt en economie van Noord-Nederland. Wat maakt deze regio voor hoogopgeleiden aantrekkelijk? Marketingstudent Elisa van den Berg deed voor de Wetenschapswinkel Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek naar de aantrekkelijkheid van Noord-Nederland als woon- en werkgebied voor hoogopgeleiden.
Van den Berg nam een enquête af onder 450 hoogopgeleiden uit heel Nederland. De rust en ruimte van de omgeving, goede werk- en inkomensmogelijkheden en betaalbare huizen maken Noord-Nederland aantrekkelijk voor hoogopgeleiden. De respondenten gaven Noord-Nederland als woongebied een cijfer 6,3 (op een schaal van 1 tot 10) en als werkgebied een 5,1. Daarbij waren grote verschillen in waardering tussen inwoners en niet-inwoners uit de noordelijke regio.
Noorderlingen positief over eigen regio
Inwoners uit Friesland, Groningen en Drenthe gaven hun woongebied een 8,2 en waren daarmee positiever dan niet-inwoners die de regio om te wonen een 5,6 gaven. Hetzelfde was terug te zien in de beoordeling van het Noorden als werkgebied. De regio kreeg van inwoners een 6,0 en van niet-inwoners een 4,7. Noord-Nederland wordt door hoogopgeleiden dus aantrekkelijker gevonden om in te wonen dan om in te werken. Noorderlingen zijn over zowel woon- als werkmogelijkheden positiever over hun regio dan niet-noorderlingen.
Verhuizen
Hoogopgeleiden waren bereid te verhuizen buiten hun huidige regio als er betere werk- en inkomensmogelijkheden waren en als zij familie en vrienden in het toekomstige gebied hadden wonen. De respondenten die naar het Noorden waren verhuisd voor hun werk gaven vooral aan betaalbare huizen doorslaggevend te vinden in die beslissing.
Imago: stoer, oprecht en bekwaam
Van den Berg deed ook onderzoek naar het imago van de regio. De ondervraagde hoogopgeleiden kregen daarvoor een aantal waarden voorgelegd en moesten beoordelen of die van toepassing waren op Noord-Nederland. Het imago van Noord-Nederland was oprecht, bekwaam en stoer. De respondenten die verhuisd waren voor hun werk binnen de drie noordelijke provincies en de respondenten die naar het Noorden waren gekomen voor hun werk, waren het meest positief over het imago van Noord-Nederland. Het beeld van Noord-Nederland werd bij niet-inwoners vooral gevormd en beïnvloed door hun eigen ervaringen tijdens een vakantie of dagje uit. De aantrekkelijkheid van Noord-Nederland als woon- en werkgebied kon gedeeltelijk verklaard worden door het imago van het Noorden.
Informatie
- drs. Martijje Lubbers, coördinator Wetenschapswinkel Economie & Bedrijfskunde, tel. (050) 363 8612, e-mail somar rug.nl
- Rapportgegevens: Elisa van den Berg, ‘Liever wonen dan werken in Noord-Nederland’, EC 186, Groningen: Wetenschapswinkel Economie & Bedrijfskunde, Rijksuniversiteit Groningen, 2008.
Laatst gewijzigd: | 25 oktober 2019 10:46 |
Meer nieuws
-
08 mei 2025
6 miljoen euro voor grootschalig noordelijk project voor duurzame gezondheidszorg: Care2Change
Care2Change. Een groot consortium met zo'n beetje alle noordelijke ziekenhuizen, lokale overheden, kennisinstellingen zoals de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool en een aantal zorgbedrijven gaat samenwerken in een project over duurzame...
-
01 april 2025
Executive MBA van UGBS best beoordeelde MBA | Nationale Keuzegids 2025
Volgens de onafhankelijke Keuzegids Masters 2025 is de Executive MBA van de University of Groningen Business School de best beoordeelde MBA van Nederland (deeltijd én voltijd).
-
01 april 2025
Executive Master of M&A and Valuation geaccrediteerd als joint degree met Vrije Universiteit Amsterdam
Vanaf 1 september ontvangen deelnemers aan het programma na succesvolle afronding een masterdiploma van zowel de Rijksuniversiteit Groningen als de Vrije Universiteit Amsterdam.