PhD thesis: Kapitaal, productiviteit en economische groei
Abdul Erumban onderzocht verschillende aspecten van het meten van geaggregeerd kapitaalgebruik en de implicaties voor het analyseren van de bronnen van economische groei. Hij keek vooral naar de gevoeligheid van de schattingen voor kapitaal en multi-factor productiviteit (MFP) voor alternatieve aannames. Daarnaast onderzocht Erumban de bronnen van economische groei en verschillen in groei en technologieadoptie tussen landen gedurende de laatste dertig jaar.
De gevoeligheidsanalyse laat zien dat het belangrijk is om de heterogeniteit van kapitaalgoederen mee te nemen in het meten van geaggregeerd kapitaalgebruik. Als dit wordt genegeerd, worden de bijdrage van kapitaal en MFP aan groei verkeerd gemeten. Een analyse van de levensduur van kapitaalgoederen laat zien dat het belangrijk is dat er betere schattingen komen voor de verschillen in levensduur en depreciatie van kapitaal tussen landen.
Erumban toont tevens aan dat kapitaalinvesteringen en het afdanken van kapitaal endogene beslissingen zijn voor bedrijven, welke bepaald worden door innovatie, de technologische vereisten van het bedrijf en de veroudering van kapitaal. Een analyse van groeiverschillen tussen landen suggereert dat verschillen in MFP de belangrijkste oorzaak zijn van divergentie in groei, daarmee implicerend dat arme landen geen hogere groei kunnen bereiken zonder de adoptie van betere technologieën. Echter, aangezien de bestaande bevindingen suggereren dat ‘frontiertechnologieën’ in toenemende mate kapitaalintensief zijn, is ook een toename in kapitaalaccumulatie noodzakelijk om productiviteitsgroei en economische groei te bewerkstelligen.
Ten slotte suggereert een analyse van verschillen tussen landen in de diffusie van technologie dat culturele beperkingen gedeeltelijk de verschillen in productiviteit tussen landen verklaren, aangezien ze de snelheid waarmee de diffusie van technologie binnen een land plaatsvindt beïnvloeden.
Curriculum vitae
Abdul Erumban (India, 1975) studeerde Development Economics in India. Hij verrichtte zijn onderzoek bij Research School SOM van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, en bij het Groningen Growth and Development Centre. Hij promoveert op 4 december 2008 (16.15uur) tot doctor in de economie en bedrijfskunde bij prof. H.H. van Ark en prof. M.P. Timmer. de titel van het proefschrift is: Measurement and analysis of capital, productivity and economic growth.
Laatst gewijzigd: | 25 oktober 2019 10:45 |
Meer nieuws
-
23 juni 2025
‘Onderwijs staat centraal in mijn loopbaan’ - hoe het Erkennen & Waarderen-programma ruimte geeft aan onderwijstalent
Voor Evelien Croonen, Universitair Docent aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, betekent het landelijke programma Erkennen & Waarderen een belangrijke verschuiving. Niet alleen onderzoek telt mee voor een loopbaanstap, ook onderwijskwaliteit...
-
20 mei 2025
Van oesterzwam tot overall
Een shirt van schimmels - of preciezer gezegd van mycelium textiel. Het zou een goede stap kunnen zijn richting een duurzamere mode-industrie. Tenminste: als het materiaal zó ontwikkeld kan worden dat het goed bruikbaar is voor kleding én...
-
08 mei 2025
6 miljoen euro voor grootschalig noordelijk project voor duurzame gezondheidszorg: Care2Change
Care2Change. Een groot consortium met zo'n beetje alle noordelijke ziekenhuizen, lokale overheden, kennisinstellingen zoals de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool en een aantal zorgbedrijven gaat samenwerken in een project over duurzame...