Dubbellezing Sterken en Inklaar: Wat merkt de student van de kredietcrisis?

De kredietcrisis houdt de wereld in zijn greep en heeft nog het nodige voor ons in petto. Hoe heeft het zover kunnen komen, wat staat ons nog te wachten en heeft deze crisis ook gevolgen voor de Nederlandse student?
In een dubbellezing van Studium Generale gaat prof.dr. Elmer Sterken, hoogleraar economie en decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG, in op de oorzaken en gevolgen van de financiële crisis. Dr. Robert Inklaar, universitair docent International Economics and Business aan de RUG, vertelt wat jongeren en studenten zullen merken van de crisis.
Beide sprekers geven antwoord op de vijf meest gestelde vragen van Groningse studenten over de kredietcrisis.
Het begon allemaal in Amerika met een crisis op de financiële markten in de zomer van 2007. Had dat toen nog geen gevolgen voor Nederland, nu is dat anders. Wereldwijd worden de gevolgen duidelijk. Zakenbanken vallen als herfstblaadjes van de bomen, verhogen hun rentes en durven elkaar nauwelijks meer geld uit te lenen. Centrale banken en regeringen grijpen in met kapitaalinjecties van miljarden om de geldmarkt te stabiliseren. Alle beurzen staan in het rood. Depressies veroorzaken internationale stormen.
Ook de burgers beginnen de gevolgen direct te merken. Geld lenen voor een keuken wordt duurder, de hypotheekrente stijgt, onze pensioenpremies gaan mogelijk omhoog en ons spaargeld is minder veilig dan we dachten.
Studenten lijken zich vooralsnog geen zorgen te hoeven maken. Ze hebben (meestal) geen aandelen of hypotheken en dragen nog geen pensioenpremies af. Geen reden voor grote zorgen, wel voor vragen: blijft de studiefinanciering stabiel, zullen de dagelijkse levenskosten stijgen en hoe zit het op termijn met de kansen op de arbeidsmarkt?
DATUM, TIJD EN PLAATS
Woensdag 26 november 2008
20.00 - 22.00 uur
Academiegebouw
Broerstraat 5, Groningen
TOEGANG
€ 2,50
Voor studenten en SGG-abonnees en -ambassadeurs zijn de kaarten gratis verkrijgbaar op vertoon van resp. studentenkaart, abonnee- of ambassadeurspas.
Laatst gewijzigd: | 25 oktober 2019 10:44 |
Meer nieuws
-
08 mei 2025
6 miljoen euro voor grootschalig noordelijk project voor duurzame gezondheidszorg: Care2Change
Care2Change. Een groot consortium met zo'n beetje alle noordelijke ziekenhuizen, lokale overheden, kennisinstellingen zoals de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool en een aantal zorgbedrijven gaat samenwerken in een project over duurzame...
-
01 april 2025
Executive MBA van UGBS best beoordeelde MBA | Nationale Keuzegids 2025
Volgens de onafhankelijke Keuzegids Masters 2025 is de Executive MBA van de University of Groningen Business School de best beoordeelde MBA van Nederland (deeltijd én voltijd).
-
01 april 2025
Executive Master of M&A and Valuation geaccrediteerd als joint degree met Vrije Universiteit Amsterdam
Vanaf 1 september ontvangen deelnemers aan het programma na succesvolle afronding een masterdiploma van zowel de Rijksuniversiteit Groningen als de Vrije Universiteit Amsterdam.