'Kenniscafé' met prof. Catrinus Jepma: waarom veroveren zonnecellen de markt zo moeilijk?
Kennis, kansen en stroperigheid
In het maandelijkse Kenniscafé, georganiseerd door Studium Generale, spreekt Presentator Bart van de Laar op 20 november met Catrinus Jepma, hoogleraar energie en duurzaamheid en directeur van het Energy Delta Research Centre aan de FEB, en Kees Hummelen, hoogleraar organische chemie en een van de uitvinders van de plastic zonnecel. De centrale vraag is wat er op het gebied van nieuwe energiebronnen inmiddels technisch allemaal mogelijk is en waarom het toch zo moeizaam de weg naar de markt vindt.
KENNISCAFÉ GRONINGEN
Lokale onderzoekers vertellen over hun drijfveren, resultaten en uitdagingen en gaan in gesprek met het publiek.
DATUM, TIJD EN PLAATS
Donderdag 20 november 2008
17.00 - 18.30 uur
Kelder Newscafé, Waagstraat 5 Groningen
TOEGANG
Voor iedereen gratis
Groningse onderzoekers hebben de afgelopen jaren superslimme materialen uitgevonden waarmee ze zonnecellen met een redelijk rendement kunnen maken. En niet alleen zonnecellen maar bijvoorbeeld ook een smartwindow: als de zon erop schijnt wordt het raam donker waardoor het binnen minder warm wordt, en tegelijk werkt het als een zonnepaneel dat stroom kan leveren.
Na veertien jaar van vooral fundamenteel onderzoek naar plastic zonnecellen is de technologie inmiddels bijna toepasbaar. In theorie is nu zelfs een plastic zonnepaneel te maken dat je met het blote oog niet eens meer ziet. Het lijkt de hoogste tijd om deze zonneceltechnieken te gaan verzilveren.
Toch komt deze technologie slechts langzaam op de markt, zeker in Nederland. Internationaal groeit de markt voor zonnepanelen jaarlijks met zo’n veertig procent. Vooral Duitsland is met een enorme inhaalslag bezig, maar de Nederlandse markt blijft inmiddels behoorlijk achter.
Hoe komt het dat nieuwe energiebronnen zo moeizaam de (Nederlandse) markt veroveren? Welke spelers en krachten bepalen de werking van de energiemarkt? Waarom zijn deze processen zo stroperig? En hebben plastic zonnecellen ook werkelijk de toekomst?
Laatst gewijzigd: | 31 januari 2018 11:52 |
Meer nieuws
-
08 mei 2025
6 miljoen euro voor grootschalig noordelijk project voor duurzame gezondheidszorg: Care2Change
Care2Change. Een groot consortium met zo'n beetje alle noordelijke ziekenhuizen, lokale overheden, kennisinstellingen zoals de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool en een aantal zorgbedrijven gaat samenwerken in een project over duurzame...
-
01 april 2025
Executive MBA van UGBS best beoordeelde MBA | Nationale Keuzegids 2025
Volgens de onafhankelijke Keuzegids Masters 2025 is de Executive MBA van de University of Groningen Business School de best beoordeelde MBA van Nederland (deeltijd én voltijd).
-
01 april 2025
Executive Master of M&A and Valuation geaccrediteerd als joint degree met Vrije Universiteit Amsterdam
Vanaf 1 september ontvangen deelnemers aan het programma na succesvolle afronding een masterdiploma van zowel de Rijksuniversiteit Groningen als de Vrije Universiteit Amsterdam.