'Groninger braindrain? Geen probleem!', webcast met prof Jouke van Dijk
Ruim de helft van de Groningse afgestudeerden vertrekt uit het Noorden om elders te gaan werken, terwijl maar veertig procent van de studenten afkomstig is van buiten het Noorden. Van de economen en bedrijfskundigen vertrekt zelfs ruim driekwart, vooral naar de Randstad. Dáár zijn de traineeships bij grote werkgevers. Is deze 'braindrain' uit het Noorden erg? Hoogleraar Regionale Arbeidsmarktanalyse Jouke van Dijk vindt dat niet, en beargumenteert deze stelling in een nieuwe video van Kennisdebat.
In de webcast vertelt student Elisa van den Berg daarnaast over haar onderzoek naar het imago van de noordelijke arbeidsmarkt en beschrijft bedrijfskunde alumnus Louis Feitsma zijn zoektocht naar een baan in het noorden.
De video van Kennisdebat:
Bij studies als economie en bedrijfskunde zijn het vaak de beste studenten die vertrekken. Weg kennis. "Maar deze kennisvlucht uit het Noorden is geen probleem", zegt prof. Jouke van Dijk. "Het is beter dat ze weggaan, dan dat ze hier werkloos blijven. In de jaren negentig had de stad Groningen de hoogstopgeleide werklozen van het land. Bovendien vertrekken bij andere studierichtingen dan bedrijfskunde en economie veel minder mensen en blijven de beste studenten juist."
Volgens van Dijk is het een groter probleem dat mensen die na een aantal jaren werken met hun partner weer terug willen naar het Noorden: "Zij kunnen geen passende baan vinden voor beide partners. Ze komen dan maar niet of gaan snel weer weg. Dát is een groter probleem dan de braindrain."
Imago Noordelijke arbeidsmarkt
Student Elisa van den Berg onderzoekt voor haar afstuderen het imago van de arbeidsmarkt in het Noorden. Zij concludeert dat mensen wel eventueel naar het Noorden willen komen, maar dat er niet voldoende banen zijn. Een probleem dat de net afgestudeerde Louis Feitsma herkent. Hij is klaar met zijn studie bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn vriendin heeft hier al een baan gevonden, hij is nog op zoek. Dat is niet zo eenvoudig. Hij wil graag hier blijven, maar overweegt om op termijn toch een baan in het westen te gaan zoeken.
Ben je het eens of oneens met de stelling 'Groninger braindrain geen probleem'?
Ga de discussie aan op
www.kennisdebat.nl
Laatst gewijzigd: | 25 oktober 2019 10:42 |
Meer nieuws
-
08 mei 2025
6 miljoen euro voor grootschalig noordelijk project voor duurzame gezondheidszorg: Care2Change
Care2Change. Een groot consortium met zo'n beetje alle noordelijke ziekenhuizen, lokale overheden, kennisinstellingen zoals de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool en een aantal zorgbedrijven gaat samenwerken in een project over duurzame...
-
01 april 2025
Executive MBA van UGBS best beoordeelde MBA | Nationale Keuzegids 2025
Volgens de onafhankelijke Keuzegids Masters 2025 is de Executive MBA van de University of Groningen Business School de best beoordeelde MBA van Nederland (deeltijd én voltijd).
-
01 april 2025
Executive Master of M&A and Valuation geaccrediteerd als joint degree met Vrije Universiteit Amsterdam
Vanaf 1 september ontvangen deelnemers aan het programma na succesvolle afronding een masterdiploma van zowel de Rijksuniversiteit Groningen als de Vrije Universiteit Amsterdam.