Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

'Groninger braindrain? Geen probleem!', webcast met prof Jouke van Dijk

30 september 2008

Ruim de helft van de Groningse afgestudeerden vertrekt uit het Noorden om elders te gaan werken, terwijl maar veertig procent van de studenten afkomstig is van buiten het Noorden. Van de economen en bedrijfskundigen vertrekt zelfs ruim driekwart, vooral naar de Randstad. Dáár zijn de traineeships bij grote werkgevers. Is deze 'braindrain' uit het Noorden erg? Hoogleraar Regionale Arbeidsmarktanalyse Jouke van Dijk vindt dat niet, en beargumenteert deze stelling in een nieuwe video van Kennisdebat.

In de webcast vertelt student Elisa van den Berg daarnaast over haar onderzoek naar het imago van de noordelijke arbeidsmarkt en beschrijft bedrijfskunde alumnus Louis Feitsma zijn zoektocht naar een baan in het noorden.

De video van Kennisdebat:


Bij studies als economie en bedrijfskunde zijn het vaak de beste studenten die vertrekken. Weg kennis. "Maar deze kennisvlucht uit het Noorden is geen probleem", zegt prof. Jouke van Dijk. "Het is beter dat ze weggaan, dan dat ze hier werkloos blijven. In de jaren negentig had de stad Groningen de hoogstopgeleide werklozen van het land. Bovendien vertrekken bij andere studierichtingen dan bedrijfskunde en economie veel minder mensen en blijven de beste studenten juist."

Volgens van Dijk is het een groter probleem dat mensen die na een aantal jaren werken met hun partner weer terug willen naar het Noorden: "Zij kunnen geen passende baan vinden voor beide partners. Ze komen dan maar niet of gaan snel weer weg. Dát is een groter probleem dan de braindrain."

Imago Noordelijke arbeidsmarkt

Student Elisa van den Berg onderzoekt voor haar afstuderen het imago van de arbeidsmarkt in het Noorden. Zij concludeert dat mensen wel eventueel naar het Noorden willen komen, maar dat er niet voldoende banen zijn. Een probleem dat de net afgestudeerde  Louis Feitsma herkent. Hij is klaar met zijn studie bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn vriendin heeft hier al een baan gevonden, hij is nog op zoek. Dat is niet zo eenvoudig. Hij wil graag hier blijven, maar overweegt om op termijn toch een baan in het westen te gaan zoeken.

Ben je het eens of oneens met de stelling 'Groninger braindrain geen probleem'?
Ga de discussie aan op
www.kennisdebat.nl

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:52
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Als online consument switcht van smartphone naar pc is de aankoop nabij

  De smartphone speelt een niet te onderschatten rol bij ons online shoppen. Veel consumenten beginnen hun zoektocht op een telefoon of tablet, raken overtuigd van een product en stappen daarna over naar een minder mobiel apparaat (zoals pc of laptop)...

 • 05 september 2018

  Broedplaats voor slimme technologie

  ‘Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.’ Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap...