Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

How can hospitals grow to be attractive employers for nurses?

27 augustus 2008

Seven Dutch hospitals participate in a large benchmarking study by Research centre RHO (Research on Healthcare Organisation & Innovation) of the Faculty of Economics and Business. The main theme of this study is the way that hospitals can grow to be attractive employers for nurses. All seven hospitals collaborate in ‘De Ziekenhuisketen’.

Hospitals are challenged to recruit and retain nurses in a time when the demand for nurses increases while the amount of applicants decreases. Hospital executives are therefore interested in those aspects that make nurses stay in their hospitals and make them proud to fulfil their jobs.

In a two-year study, aspects like nursing leadership, nurse autonomy, quality of interdisciplinary relationships, patient satisfaction with nursing care, and nursing productivity (direct nursing care) will be measured.

Data from the benchmarking study provide a foundation for developing improvement plans in cooperation with the hospitals. The benchmarking study is further expected to result in a research report for the hospitals and in international journal publications.  

More information

For more information, please contact Kees Ahaus, Professor in Healthcare Management at the Faculty of Economics and Business.
Contact person from ‘De Ziekenhuisketen’ is Harry Luik, Chairman of the Board of Directors of the Kennemer Gasthuis in Haarlem. Via: Communications department, T. 023 - 545 5770 or E communicatie@kg.nl.

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:52

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Als online consument switcht van smartphone naar pc is de aankoop nabij

  De smartphone speelt een niet te onderschatten rol bij ons online shoppen. Veel consumenten beginnen hun zoektocht op een telefoon of tablet, raken overtuigd van een product en stappen daarna over naar een minder mobiel apparaat (zoals pc of laptop)...

 • 05 september 2018

  Broedplaats voor slimme technologie

  ‘Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.’ Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap...

 • 17 augustus 2018

  Lokale Lasten Calculator maakt vergelijken belastingen eenvoudig

  Voor het eerst kan iedere Nederlander zonder moeite zien hoeveel hij of zij moet betalen aan gemeente, provincie en waterschap. Vandaag presenteert het Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen...