Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

How can hospitals grow to be attractive employers for nurses?

27 augustus 2008

Seven Dutch hospitals participate in a large benchmarking study by Research centre RHO (Research on Healthcare Organisation & Innovation) of the Faculty of Economics and Business. The main theme of this study is the way that hospitals can grow to be attractive employers for nurses. All seven hospitals collaborate in ‘De Ziekenhuisketen’.

Hospitals are challenged to recruit and retain nurses in a time when the demand for nurses increases while the amount of applicants decreases. Hospital executives are therefore interested in those aspects that make nurses stay in their hospitals and make them proud to fulfil their jobs.

In a two-year study, aspects like nursing leadership, nurse autonomy, quality of interdisciplinary relationships, patient satisfaction with nursing care, and nursing productivity (direct nursing care) will be measured.

Data from the benchmarking study provide a foundation for developing improvement plans in cooperation with the hospitals. The benchmarking study is further expected to result in a research report for the hospitals and in international journal publications.  

More information

For more information, please contact Kees Ahaus, Professor in Healthcare Management at the Faculty of Economics and Business.
Contact person from ‘De Ziekenhuisketen’ is Harry Luik, Chairman of the Board of Directors of the Kennemer Gasthuis in Haarlem. Via: Communications department, T. 023 - 545 5770 or E communicatie@kg.nl.

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:52

Meer nieuws

 • 14 juni 2018

  Bringing Physical Internet to life

  Van maandag 18 tot vrijdag 22 juni vindt het vijfde internationale Physical Internet congres (#IPIC2018) plaats in Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen organiseert dit congres samen met de logistieke sector. Meer dan 250 wetenschappers en vertegenwoordigers...

 • 11 juni 2018

  Een nieuw tijdperk voor organisationele relaties | Oratie David Langley | Dinsdag 19 juni

  Nieuwe, veelbelovende internet-afhankelijke technologieën zoals digital fabrication, internet of things, blockchain en distributed artificial Intelligence worden steeds populairder. Prof. David Langley geeft in zijn oratie een toelichting op zijn ideeën...

 • 08 juni 2018

  Lara Lobschat wint MOA Insights Scientist Award

  Lara Lobschat heeft de MOA Insights Scientist Award gewonnen. De universitair docent Marketing kreeg de prijs voor haar proefschrift over online communicatie. Vanwege de praktische relevantie kreeg ze voor haar onderzoek eerder een ‘early career grant’...