Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Wetenschap helpt bij vragen over goed leiderschap en effectief teamwork

11 augustus 2008

Hoe kan ik effectief leiderschap in mijn organisatie ontwikkelen? En creativiteit en innovatie bij mijn medewerkers stimuleren? Wat zijn de ingrediënten voor het perfecte team? Dergelijke managementvragen komen aan bod op 18 september tijdens het symposium 'Bridging Science and Practice' aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Onderzoekers van het expertisecentrum HRM/OB laten zien hoe actuele vragen van organisaties met wetenschappelijk onderzoek kunnen worden beantwoord. Key note speaker is Hein Knaapen, HR-directeur van KPN.

Op het symposium worden vier workshops gegeven in de thema’s leiderschap, diversiteit, creativiteit en innovatie en teamwork. Telkens zijn een onderzoeker en een vertegenwoordiger van een organisatie aan elkaar gekoppeld. Naast een groep masterstudenten ligt de organisatie van het symposium in handen van Janka Stoker, hoogleraar Leadership and Organizational Change en Gerben van der Vegt, hoogleraar in Work and Organizational Psychology beide verbonden aan het expertisecentrum Human Resource Management and Organizational Behaviour (HRM/OB).

Zelfoverschatting
Bij het thema leiderschap spreken onderzoeker Niels van der Kam en Leo Spekschate (P&O directeur bij Lentis) over het goed inschatten van eigen kennis en expertise door leidinggevenden: het is bekend dat zij zichzelf over het algemeen overschatten. Welke invloed heeft zelfoverschatting op de effectiviteit van leidinggevenden en hun teams?

Vooruitgang door diversiteit
Over het thema diversiteit buigen zich onderzoeker Frouke de Poel en Jacqueline van Onzenoort (Manager HRD, Randstad). De algemene gedachte is dat organisaties, mits ze dit in goede banen weten te leiden, er op vooruit zullen gaan wanneer er meer diversiteit op de werkvloer is. Verschillende perspectieven en ervaringen kunnen er voor zorgen dat een team creatiever en innovatiever wordt. Dit gaat echter niet vanzelf.

Originele ideeën
Professor Onne Jansen stelt bij het thema creativiteit en innovatie de vraag welke factoren individuele medewerkers motiveren dan wel frustreren om creatieve ideeën te genereren. Waarom komt de ene medewerker regelmatig met originele ideeën voor vernieuwing op de proppen, terwijl de andere medewerker vast blijft houden aan het gangbare zelfs wanneer de situatie om verandering vraagt?

Teamwork
In de workshop teamwork bespreken prof. Eric Molleman en Laura de Jong, Directeur P&O van het UMCG een onderzoek waarin multidisciplinaire teams van medisch specialisten werden geobserveerd om te zien wat voor gevolgen dit heeft voor de ervaring van patiënten en van de professionals zelf.

In de tweede workshop teamwork buigen zelfstandig organisatieadviseur Aad Oosterhof en Mariëlle Seegers (manager HRM bij Océ R&D) zich over het probleem om de vele beschikbare kennis over teams toe te passen. Wat zijn überhaupt teams? Wat werkt wel en wat werkt niet? Waar moet je op letten bij het samenstellen en aansturen van teams? Oosterhof en Seegers laten zien wat samenwerking met de universiteit Océ heeft opgeleverd.


Noot voor de pers
Voor meer informatie: http://symposium.hrmexpertise.nl

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:52
printView this page in: English

Meer nieuws