Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Economen Sterken en Kuper voorspellen de Olympische medaillewinst in Beijing

25 juli 2008
Medailles Beijing
Medailles Beijing

China verslaat de Verenigde Staten in het medailleklassement en Nederland zal 20 medailles winnen bij de aanstaande Olympische Spelen in Beijing. Dat voorspellen de Groningse economen Gerard Kuper en Elmer Sterken in het vakblad Economisch-Statistische Berichten van 25 juli 2008. 

China haalt als thuisland naar verwachting vooral meer gouden medailles dan de Verenigde Staten, waardoor het van plaats 2 in Athene naar de eerste positie in het klassement oprukt. Nederland haalt naar verwachting niet de zo begeerde top-10 positie, maar eindigt op positie 18 in het landenklassement met vier gouden, zeven zilveren en negen bronzen medailles. 

De voorspellingen zijn gemaakt met een econometrisch model dat rekening houdt met de historische successen tijdens de Spelen, de bevolkingsomvang, het inkomen per hoofd, de resultaten van recente wereldkampioenschappen en het eerder genoemde thuisvoordeel van deelnemende landen. Eerder hebben de beide economen vrijwel acurate voorspellingen van de Olympische successen in Salt Lake City, Athene en Turijn geleverd.

Zie ook:
-ESB artikel (alleen voor abonnees)
-Voor eerdere voorspelling: RUG persbericht 91 (2004) en Medaillespiegel Nederland: Wikipedia 
 
Noot voor de pers
Meer informatie: prof Elmer Sterken

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:52

Meer nieuws