Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Webcast dr. Robert Inklaar: centrale bank moet extra geld beschikbaar stellen aan banken

09 mei 2008

"Om rust in de financiële wereld te krijgen, is het goed dat Europese centrale banken extra geld beschikbaar stellen aan banken". Dit stelt onderzoeker dr. Robert Inklaar van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde in het nieuwste filmpje van kennisdebat, het discussieplatform van de Rijksuniversiteit Groningen.

Inklaar legt eerst de oorsprong van de crisis uit: door het kopen, bundelen en doorverkopen van hypotheken is onduidelijk geworden welke banken slechte pakketten van hypotheken in huis hebben. Hierdoor vertrouwen banken elkaar niet meer, en willen ze elkaar geen geld uitlenen.

Volgens Inklaar is de oplossing dat deze lijken van slechte hypotheken uit de kast komen. Op korte termijn kunnen de centrale banken echter ook een rol spelen om verdere verslechtering van de financiële markt te voorkomen: meer geld beschikbaar stellen aan de banken om weer rust op de markt te krijgen. De Amerikaanse FED moet volgens hem het goede voorbeeld van de Europese Centrale Bank volgen.

Bent u het hier wel of niet mee eens? Bekijk het filmpje en ga het debat aan op kennisdebat: www.rug.nl/kennisdebat/

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:52
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Een bonuskaart voor hartpatiënten

  Zoveel mogelijk wasmiddel en ketchup verkopen is niet langer de heilige graal in marketing, stelt hoogleraar Tammo Bijmolt. Zo werkt hij mee aan een spaarprogramma dat hart- en vaatpatiënten moet stimuleren tot medicijnentrouw en gezond gedrag. ‘Onderzoek...

 • 15 januari 2019

  Resultaatgerichte aansturing in de publieke sector verhoogt motivatie én prestaties

  Het gebruik van resultaten bij de aansturing van medewerkers heeft ook in de publieke sector positieve effecten. Zogenoemde resultatenaansturing verhoogt de extrinsieke motivatie van medewerkers en leidt tot betere prestaties van de afdeling. Dat concluderen...

 • 10 januari 2019

  Gemeentelijke woonlasten stijgen fors door hogere afvalstoffenbelasting

  De gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar flink meer dan voorgaande jaren. Huurders betalen 5,4 procent meer, eigenaar-bewoners 4,3 procent. De stijging wordt veroorzaakt doordat de landelijke overheid de afvalstoffenbelasting met 139 procent verhoogt...