Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Cum laude voor afstudeeronderzoek naar logistiek in UMCG

20 april 2007

Arnout Pool studeert vandaag, op 20 april, cum laude af in de 5-jarige opleiding technische bedrijfswetenschappen (TBW, nu: Technologiemanagement -TM). In het extra jaar* deed hij een toegepast onderzoek voor het UMCG: "Wel spannend om aan een zaal met 60 medische professionals uit te leggen hoe ze volgens jou toch echt anders moeten gaan werken," zegt hij. Zijn onderzoek, waarvoor hij een 9 kreeg, is voor het UMCG aanleiding geweest om meer onderzoeken te laten doen door studenten en staf van de faculteit.

*)  sinds TBW in 2002 Technologiemanagement werd, is de mogelijkheid voor het extra (vijfde) jaar komen te vervallen, maar TM studenten kunnen nog wél een uitbereider afstudeeronderzoek doen (40EC), gefinancierd door bedrijven.

Arnout Pool
Arnout Pool


Het Universitair Medisch Centrum had een uitdagende klus voor de TBW-student: de afdeling waar medische instrumenten worden gesteriliseerd wilde weten of ze wel efficiënt werkten. "Er was totaal geen zicht op de doorloop van de instrumenten, vanaf het moment van binnenkomst, via het steriliseren naar het opnieuw verspreiden van de instrumenten in het ziekenhuis”, vertelt Arnout "Ik heb dat inzichtelijk gemaakt door de huidige doorlooptijd te analyseren en te modelleren en vervolgens te berekenen hoe het ideale scenario zou zijn."

Pauzeuurtje’ niet zo optimaal
Eén van zijn aanbevelingen is een verandering in de werktijden. "Daar sta je dan voor een zaal met de werknemers van die sterilisatieafdeling te vertellen dat gespreid werken beter is dan hun huidige verdeling in shifts, en dat hun 'pauzeuurtje' tussen drie en vier uur 's middags niet bepaald optimaal is. Ik vond dat spannend, maar ook leuk en leerzaam: die menselijke kant van mijn technische verhaal zorgt dat je goed over zo'n presentatie moet nadenken."

Arnouts onderzoek is een pilot geweest op het gebied van Health Care Operations dat de komende jaren een van de speerpunten zal worden in het onderzoek aan de faculteit. De banden tussen bedrijfskunde en het UMCG zijn versterkt en dat heeft inmiddels al drie vervolgonderzoeken door studenten opgeleverd. Er wordt onder andere verder gewerkt met Pool’s simulatiemodel. Verder is er een PhD plek gecreëerd die binnenkort ingevuld wordt.

Leukste jaar
"Het extra, vijfde jaar vond ik echt het leukste jaar van de studie", vertelt hij verder, "Ik heb ik me via de extra vakken en een groot onderzoek verder kunnen verdiepen in met name logistiek en kwantitatief onderzoek.  Ik vond het ook leuk om te werken met andere studenten in de vijfjarige opleiding. In een klein groepje -we waren met maximaal acht personen- leer je veel van elkaars presentaties en het becommentariëren daarvan."

Arnout is ooit in Groningen terechtgekomen via een Erasmusuitwisseling waarna hij besloot te blijven: "Ik heb wel de Nederlandse nationaliteit, maar ik ben in Duitsland geboren en daar ook naar school en de universiteit geweest. De uitwisseling met technische bedrijfswetenschappen beviel zo goed dat ik ben blijven hangen. Ik vond het jammer dat het zo snel voorbij was, dus toen programmacoördinator Pieter Lont me aanraadde om te solliciteren voor het extra jaar zag ik dat meteen zitten. Ik werd gelukkig aangenomen."

Junior researcher
Onderzoek doen is Arnout Pool zo goed bevallen, dat hij momenteel voor 5 maanden junior researcher is aan de faculteit. "prof. Jacob Wijngaard bood mij een onderzoek aan bij Douwe Egberts, op het gebied van 'lean manufacturing', ofwel: produceren met zo weinig mogelijk verspilling. Deze periode gebruik ik om verder over mijn toekomst na te denken: wil ik verder in het bedrijfsleven of ga ik door in het onderzoek, misschien wel op die PhD positie van het UMCG!"

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:51
printView this page in: English

Meer nieuws