Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

€ 150.000 voor onderzoek naar effect van individuele bedrijven op Europese economie

05 april 2007
Het GGDC ( Groningen Growth en Development Center ) van de economische faculteit heeft 150 duizend euro ontvangen van de EU voor een onderzoeksproject over de Europese kenniseconomie. Samen met 17 Europese partners onderzoekt het GGDC wat de drijvende krachten zijn achter de groei en concurrentiepositie van de Europese economie. De benadering van het vraagstuk is uniek: 'bottom-up', door gebruik te maken van gegevens van individuele bedrijven.

Onderzoeker dr. Lourens Broersma: "De gedachte is dat als je weet hoe individuele bedrijven omgaan met innovatie, concurrentiepositie en groei, dat dát de sleutel is tot het begrip van deze verschijnselen op regionaal, nationaal en uiteindelijk Europees niveau. Dit project maakt het voor ons mogelijk om de analyse op basis van databestanden voor bedrijfstakken -die de GGDC nu voor veel landen bijhoudt- uit te breiden naar analyse op basis van microbestanden. Hierbij maken we gebruik van de mogelijkheid tot zogenaamde ‘remote access’ van microdatabestanden van het CBS, die kort geleden tot stand is gebracht in het kader van dit project. Uiteindelijk willen we meer begrip krijgen voor de impact van beleid op nationaal en Europees niveau, als we weten wat de invloed is op het gedrag van individuele bedrijven."

Aan het zogeheten Micro-Dyn project werken namens het GGDC mee: prof. dr. Bart van Ark (projectleider), dr. Marcel Timmer, dr. Lourens Broersma en drs Bas Rekveldt.

Het project heeft een duur van vier jaar.

Voor meer informatie: Dr. L. Broersma, tel. (050)363 70 53, e-mail l.broersma@rug.nl

Laatst gewijzigd:13 februari 2024 07:33
View this page in: English

Meer nieuws

  • 19 april 2024

    Nieuwe scriptieprijs voor masterstudenten Economie en Bedrijfskunde

    Hoe kunnen we economie en bedrijfskunde studenten prikkelen om in hun masterscriptie aandacht te besteden aan belangrijke maatschappelijke uitdagingen? De 14 Nederlandse faculteiten economie en bedrijfskunde, verenigd in het Decanenberaad Economie...

  • 18 april 2024

    Ward Romeijnders appointed as Professor of Optimization under Uncertainty

    The Faculty of Economics and Business is pleased to announce that Ward Romeijnders has been appointed as Professor of Optimization under Uncertainty. The chair is situated within the Department of Operations.

  • 12 april 2024

    Oratie Corine Noordhoff: Future ready retail

    Tijdens haar oratie zal Corine Noordhoff inzichten verschaffen in de fundamentele elementen om te overleven en je bedrijf aan te passen in de retailsector. Noordhoffs oratie vindt plaats op vrijdag 19 april 2024, 16:15 – 17:00, in de aula van het...