'Noorden moet heft in eigen hand nemen', aldus Van Witteloostuijn en Oosterhaven
Voor een rooskleurige economische toekomst moet Noord-Nederland het heft in eigen hand nemen, betogen de economen Van Witteloostuijn en Oosterhaven van de faculteit. Het is volgens hen nu overduidelijk dat Den Haag een streep heeft gezet door regionaal steunbeleid.
Een belangrijke boodschap in hun rapport Van eigenwijsheid naar eigen wijsheid; Over de economische toekomst van het Noorden is dat er ingezet moet worden op innovatie. Dit rapport is recentelijk aangeboden aan Minister Wijn van Economische Zaken en aan Gedeputeerde Gerritsen van de Provincie Groningen en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).
"De kabinetsnota 'Pieken in de Delta' en het afblazen van het Zuiderzeelijn-project staan er symbool voor dat het Noorden weer terug is bij af", zegt Oosterhaven. "Er is een nationaal beleid gekomen vanuit een Randstedelijk perspectief, waardoor het Noorden weer is veroordeeld tot Haags jojo-beleid en het bedelcircuit.
Deze afhankelijkheid is niet meer van deze tijd en de enige manier om dit het hoofd te bieden is een licht federalistische benadering: kies voor een vastberaden eigen koers en beslis over de eigen toekomst. Het is te verwachten dat Noordelijke eigen wijsheid meer loont dan Haagse eigenwijsheid.
De regio moet zijn eigen pieken zoeken en zorgen dat er geen dalen volgen maar dat er een hoogvlakte ontstaat. De grootste kans van slagen heeft het inzetten op innovatie. Het Noorden kent veel midden- en kleinbedrijf en daaruit komt de meeste innovatie voort.
Om de juiste voorwaarden te scheppen zijn er investeringen nodig in onderwijs, wegen, vaar- en treinverbindingen, glasvezelstructuur en computercentra. Het hiervoor beschikbaar stellen van een deel van de aardgasbaten door Den Haag lijkt ons alleszins redelijk."
Het rapport is geschreven in opdracht van FNV Bondgenoten, die zich grote zorgen maakt over de toestand van de noordelijke economie.
Laatst gewijzigd: | 25 oktober 2019 10:13 |
Meer nieuws
-
23 juni 2025
‘Onderwijs staat centraal in mijn loopbaan’ - hoe het Erkennen & Waarderen-programma ruimte geeft aan onderwijstalent
Voor Evelien Croonen, Universitair Docent aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, betekent het landelijke programma Erkennen & Waarderen een belangrijke verschuiving. Niet alleen onderzoek telt mee voor een loopbaanstap, ook onderwijskwaliteit...
-
20 mei 2025
Van oesterzwam tot overall
Een shirt van schimmels - of preciezer gezegd van mycelium textiel. Het zou een goede stap kunnen zijn richting een duurzamere mode-industrie. Tenminste: als het materiaal zó ontwikkeld kan worden dat het goed bruikbaar is voor kleding én...
-
08 mei 2025
6 miljoen euro voor grootschalig noordelijk project voor duurzame gezondheidszorg: Care2Change
Care2Change. Een groot consortium met zo'n beetje alle noordelijke ziekenhuizen, lokale overheden, kennisinstellingen zoals de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool en een aantal zorgbedrijven gaat samenwerken in een project over duurzame...