Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Proefschrift: 'Voedingsmiddelenindustrie winstgevender door betere planning'

19 januari 2007

Door de toenemende concurrentie in de voedingsmiddelenindustrie, richten bedrijven in deze sector zich steeds meer op de efficiëntie van hun processen. Hierin vervullen Operations Management en Production Planning and Control een sleutelrol. De wetenschappelijke aandacht hiervoor loopt tot dusver achter bij andere industrieën.

 

Renzo Akkerman
Renzo Akkerman

Renzo Akkerman onderzocht planningsmethoden in het productieproces van voedingsmiddelenbedrijven. Met behulp van simulaties analyseerde hij omstandigheden die specifiek zijn voor deze sector: de kleine winstmarges, de beperkte houdbaarheid van de producten, de korte levertijden die vanuit de markt worden gevraagd, de tussenopslag in opslagtanks, de steeds veranderende verpakkingen.

In een aantal opgenomen wetenschappelijke artikelen geeft Akkerman inzicht in de effecten van de sectorspecifieke omstandigheden op de operationele prestaties (in termen van levertijden en productverliezen). De resultaten van zijn onderzoek kunnen gebruikt worden in de aansturing en het (her)ontwerp van productiesystemen in de voedingsmiddelenindustrie.

Curriculum vitae
Renzo Akkerman (Balk, 1977) studeerde econometrie in Groningen en verrichtte zijn onderzoek bij de vakgroep Ontwerp van Productiesystemen.  Hij promoveert op 25 januari 2007 (16.15 uur) tot doctor in de bedrijfskunde bij prof.dr.ir. G.J. Gaalman. De titel van het proefschrift is: Operational performance of two-stage food production systems.

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:51
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 14 juni 2018

  Bringing Physical Internet to life

  Van maandag 18 tot vrijdag 22 juni vindt het vijfde internationale Physical Internet congres (#IPIC2018) plaats in Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen organiseert dit congres samen met de logistieke sector. Meer dan 250 wetenschappers en vertegenwoordigers...

 • 11 juni 2018

  Een nieuw tijdperk voor organisationele relaties | Oratie David Langley | Dinsdag 19 juni

  Nieuwe, veelbelovende internet-afhankelijke technologieën zoals digital fabrication, internet of things, blockchain en distributed artificial Intelligence worden steeds populairder. Prof. David Langley geeft in zijn oratie een toelichting op zijn ideeën...

 • 08 juni 2018

  Lara Lobschat wint MOA Insights Scientist Award

  Lara Lobschat heeft de MOA Insights Scientist Award gewonnen. De universitair docent Marketing kreeg de prijs voor haar proefschrift over online communicatie. Vanwege de praktische relevantie kreeg ze voor haar onderzoek eerder een ‘early career grant’...