Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

25.000 euro subsidie van ministerie voor workshop over 'Tinbergen-model'

21 december 2006

Prof. Steven Brakman van International Economics & Business heeft ruim € 25.000 subsidie ontvangen van het Ministerie van Economische Zaken om een workshop te organiseren over de toepassingen van het zogeheten 'zwaartekrachtmodel'.

EZ
EZ

Brakman: "Dit model is in de jaren zestig beroemd geweest door het werk van Jan Tinbergen. De kern van het model is dat de factor afstand in de economie van cruciale betekenis is, handel en afstand zijn omgekeerd evenredig. Ofwel: een grotere afstand is ongunstig voor de handel."

Prof. Brakman
Prof. Brakman


In de jaren zeventig en tachtig verloor het zwaartekrachtmodel aan invloed, omdat de theoretische basis ontbrak. Hierin is recentelijk verandering gekomen door onder andere het werk van Robert Feenstra van de University of California. Het blijkt dat het model wel degelijk een solide theoretische basis heeft. "Momenteel zien we dan ook weer vele toepassingen van dit model, met name over het zogenaamde ‘border-effect’, waaruit blijkt dat het bestaan van nationale grenzen een zeer negatieve invloed kan hebben op de omvang van de handel", vertelt de hoogleraar Mondialisering, "zowel in de theorie, als in de praktijk. In de workshop die ik samen met prof.dr. P.van Bergeijk van EZ ga organiseren, in de loop van 2007, gaan we op deze recente ontwikkelingen in."

De bijdragen zullen na afloop van de workshop gebundeld gepubliceerd worden.

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:50

Meer nieuws