Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Promotie: 'Opties voor het management schaden aandeelhouder niet'

07 december 2006

Gaat een manager die zijn beloning gedeeltelijk in de vorm van opties of aandelen krijgt anders om met de financiële risico's van de onderneming? Casper Oosterhof concludeert uit zijn onderzoek dat de (overige) aandeelhouders zich daarover geen al te grote zorgen hoeven te maken. Wel vindt hij dat de waarde van een optimaal risicomanagement nog wordt onderschat. Ondernemingen lijken niet te beseffen dat goed risicomanagement kan leiden tot verhoging van de waarde van de aandelen.

.
.

Oosterhof deed onderzoek naar het gebruik van financiële derivaten, zoals opties, termijn­contracten en swaps, binnen het risicomanagement van ondernemingen. De aandacht voor risicomanagement is de laatste jaren sterk toegenomen. Ook, zo blijkt uit het onderzoek, zijn de mogelijkheden om risico’s af te dekken sterk verbeterd als gevolg van de evolutie van financiële markten en de ontwikkeling van nieuwe financiële instrumenten.

Oosterhof keek speciaal naar de invloed van de beloningsstructuur van managers op risicomanagement­beslissingen. Het blijkt dat als managers van termijncontracten gebruik maken, ze onafhan­kelijk van hun beloningsstructuur precies dat doen wat optimaal is voor de aandeelhouders. Als ze de risico's afdekken met alleen put-opties is dat niet het geval. Maar de beslissingen die ze dan nemen, wijken niet heel erg sterk van wat aandeelhouders willen. 'Equity-linked' belonen is dus in elk geval niet heel erg schadelijk voor de aandeelhouders.

Curriculum vitae

Casper Oosterhof (Nijeveen, 1974) studeerde economie in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de vakgroep Financiering, Belegging en Accounting. Hij promoveert op 19 december 2006, 14.45 uur tot doctor in de economische wetenschappen bij prof.dr. F.M. Tempelaar en prof.dr. S.Z. Benninga. De titel van het proefschrift luidt: Essays on corporate risk management and optimal hedging. Casper Oosterhof werkt sinds 2004 bij Rabobank Nederland als kredietanalist.

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:50

Meer nieuws