Promotie: 'Opties voor het management schaden aandeelhouder niet'
Gaat een manager die zijn beloning gedeeltelijk in de vorm van opties of aandelen krijgt anders om met de financiële risico's van de onderneming? Casper Oosterhof concludeert uit zijn onderzoek dat de (overige) aandeelhouders zich daarover geen al te grote zorgen hoeven te maken. Wel vindt hij dat de waarde van een optimaal risicomanagement nog wordt onderschat. Ondernemingen lijken niet te beseffen dat goed risicomanagement kan leiden tot verhoging van de waarde van de aandelen.
Oosterhof deed onderzoek naar het gebruik van financiële derivaten, zoals opties, termijncontracten en swaps, binnen het risicomanagement van ondernemingen. De aandacht voor risicomanagement is de laatste jaren sterk toegenomen. Ook, zo blijkt uit het onderzoek, zijn de mogelijkheden om risico’s af te dekken sterk verbeterd als gevolg van de evolutie van financiële markten en de ontwikkeling van nieuwe financiële instrumenten.
Oosterhof keek speciaal naar de invloed van de beloningsstructuur van managers op risicomanagementbeslissingen. Het blijkt dat als managers van termijncontracten gebruik maken, ze onafhankelijk van hun beloningsstructuur precies dat doen wat optimaal is voor de aandeelhouders. Als ze de risico's afdekken met alleen put-opties is dat niet het geval. Maar de beslissingen die ze dan nemen, wijken niet heel erg sterk van wat aandeelhouders willen. 'Equity-linked' belonen is dus in elk geval niet heel erg schadelijk voor de aandeelhouders.
Curriculum vitae
Casper Oosterhof (Nijeveen, 1974) studeerde economie in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de vakgroep Financiering, Belegging en Accounting. Hij promoveert op 19 december 2006, 14.45 uur tot doctor in de economische wetenschappen bij prof.dr. F.M. Tempelaar en prof.dr. S.Z. Benninga. De titel van het proefschrift luidt: Essays on corporate risk management and optimal hedging. Casper Oosterhof werkt sinds 2004 bij Rabobank Nederland als kredietanalist.
Laatst gewijzigd: | 01 maart 2019 12:58 |
Meer nieuws
-
08 mei 2025
6 miljoen euro voor grootschalig noordelijk project voor duurzame gezondheidszorg: Care2Change
Care2Change. Een groot consortium met zo'n beetje alle noordelijke ziekenhuizen, lokale overheden, kennisinstellingen zoals de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool en een aantal zorgbedrijven gaat samenwerken in een project over duurzame...
-
01 april 2025
Executive MBA van UGBS best beoordeelde MBA | Nationale Keuzegids 2025
Volgens de onafhankelijke Keuzegids Masters 2025 is de Executive MBA van de University of Groningen Business School de best beoordeelde MBA van Nederland (deeltijd én voltijd).
-
01 april 2025
Executive Master of M&A and Valuation geaccrediteerd als joint degree met Vrije Universiteit Amsterdam
Vanaf 1 september ontvangen deelnemers aan het programma na succesvolle afronding een masterdiploma van zowel de Rijksuniversiteit Groningen als de Vrije Universiteit Amsterdam.