Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Boek Kees Cools wint prijs van Orde van Organisatiekundigen en -Adviseurs

24 november 2006
Controle is goed, vertrouwen nog beter. Dit boek van hoogleraar Corporate Finance aan de economische faculteit Kees Cools heeft de Boek van het Jaar Juryprijs gewonnen van de Orde van Organisatiekundigen en -Adviseurs .

De prijs, waarbij een kunstwerk hoort, is uitgereikt tijdens de Ernst Hijmanslezing die SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan uitsprak in Amsterdam.

De OOA Boek van het Jaar Juryprijs had drie genomineerden. Volgens de jury heeft zij het boek van Cools bekroond omdat het "urgent is, goed onderbouwd en uitstekend leesbaar. Het boek verknoopt theorie met praktijk, snijdt een thema aan dat velen raakt en is  mede gebaseerd op nieuw empirisch onderzoek. Het boek geeft aanleiding tot verder debat en reflectie."

Zonnekoninggedrag
Controle is goed, vertrouwen nog beter gaat over bestuurders en corporate governance. Macht is noodzakelijk en productief, maar moet ook worden gecontroleerd. Hoe effectief zijn echter de nieuwe wetten en codes -zoals Tabaksblatt- die de relatie tussen bestuurder, commissarissen en aandeelhouders proberen te regelen en die eisen stellen aan verantwoording, transparantie en risicobeheersing? Volgens Cools was de werkelijke oorzaak van de verschillende schandalen niet slechte formele corporate governance, maar zonnekoninggedrag van CEO's, hebzucht en geloof in luchtkastelen.

Cools sprak met CEO's, commissarissen en divisiedirecteuren en laat zien wat de gevolgen van de corporate governance-hausse zijn. De toegenomen focus op control en risicobeheersing beperkt misschien de kans op ongelukken, maar het motiveert niet en tast ondernemerschap aan, zo blijkt uit zijn analyse van enquêtes onder 3600 werknemers. Prestatiebeloning is een gevaarlijk wapen en blijkt eerder een oorzaak van de problemen dan een mogelijke oplossing. Sturen op vertrouwen motiveert wel en verhoogt de productiviteit.
Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:50
printView this page in: English

Meer nieuws