Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nieuw Student Charter: motiverende gedragscode voor staf en studenten

16 november 2006

Sinds het academisch jaar 2006/2007 heeft de Faculteit der Economische Wetenschappen een 'student charter'. Deze is bij de start ondertekend door decaan Tom Wansbeek en studentvertegenwoordiger Joost Baljon. De student charter is bedoeld als een gedragscode waarmee studenten en staf samen voor een plezierige, motiverende en uitdagende werk- en studeeromgeving zorgen.

Bekijk afschrift van dit document
De Faculteit Bedrijfskunde heeft al langer een vergelijkbaar student charter.

Ondertekening Student Charter
Ondertekening Student Charter


Wat staat er in de charter?

In deze korte tekst zijn de wederzijdse verantwoordelijkheden uiteeengezet die studenten en staf ten opzichte van elkaar hebben. Deze verantwoordelijkheden zijn bijvoorbeeld dat wetenschappelijke medewerkers enthou-siast en toegewijd zijn bij het overdragen van hun kennis, en dat studenten wezenlijke interesse hebben in eco-nomie en zich inzetten voor hun studie.

Naast deze basisverantwoordelijkheden wordt er in de charter ook van de faculteit gevraagd dat studenten de mogelijkheid hebben om in het buitenland te studeren en dat bovengemiddelde studenten extra mogelijkheden krijgen. Verder spoort de charter studenten expliciet aan om actief te worden in studieverenigingen en studen-tenpolitiek. Dit is immers de ideale manier om het geleerde in de praktijk te brengen.
Tegelijkertijd vraagt de charter van de faculteit deze studentenorganisaties te ondersteunen en te faciliteren, zodat studenten van de faculteit ook betrokken kúnnen zijn en ervaring opdoen met besturen en leidinggeven.

Waarom zijn deze regels op papier gezet in de charter?
De gedachte achter de charter is dat impliciete regels verwoord zijn  waar iedereen -hopelijk- al naar handelt. Echter, wanneer iemand -student en of medewerker- vindt dat er iets moet gebeuren aan een vermeende breuk van de charter, dan is het handig om een kort document te hebben in plaats van een impliciet contract of een uitgebreide verzameling van juridische regels.

Deze korte gedragscode dient gezien te worden ale een signaal van het belang dat faculteit en studenten hechten aan deze basisregels. De charter is becommentarieerd en goedgekeurd door alle opleidingscommissies en het faculteitsbestuur. Bovendien heeft de faculteitsraad volledige steun aan de charter gegeven.

Alles welbeschouwd is de charter bedoeld om de actieve en dynamische gemeenschap van studenten en weten-schappers die de faculteit nu is, te benadrukken en voort te zetten.

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:50
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 april 2018

  Dr. Nancy Kamp-Roelands RA MA van EY nieuwe hoogleraar Accountancy

  Kamp-Roelands beschikt over de unieke combinatie van ervaring met grote (multinationale) ondernemingen, (inter)nationale standaardisering (verslaggeving en controle), academisch onderzoek en een groot netwerk in organisaties op het gebied van duurzame...

 • 12 april 2018

  Two new round tables at 41st International IAEE Energy conference

  The round tables during the 41st International IAEE Energy conference offer a unique opportunity for academics, policy makers, consultants and representatives from energy business to meet and discuss various relevant energy related topics. Lees meer...

 • 10 april 2018

  Campagne energieonderwijs van start: Choose wisely, follow energy

  Deze week lanceren Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de New Energy Coalition (NEC) een gezamenlijke wervingscampagne voor energiestudenten. De campagne wijst studenten op de al aanwezige studieroutes op het gebied van energie...