Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Wetenschapswinkel: 'Behoud karakteristieke panden in Noord-Groningen'

25 september 2006

Kleine projectontwikkelaars zijn van groot belang voor het behoud van karakteristieke panden. Zo luidt de conclusie van een onderzoek uitgevoerd door de Wetenschapswinkel Economie & Bedrijfskunde. In Groningse dorpen verpauperen karakteristieke panden die geschikt zijn voor bijvoorbeeld kleinschalige winkelobjecten of woondoeleinden. Voor woningbouwcorporaties en grote projectont­wikkelaars die de bouwmarkt in Noord-Groningen domineren, lijken deze panden niet interessant. Voor kleine projectontwikkelaars kan dit een gat in de markt betekenen.

Karakteristieke panden (© W. Bouland)
Karakteristieke panden (© W. Bouland)

In het onderzoek staat projectontwikkelaar Heerenhuys, gespecialiseerd in de herbestem­ming van karakteristieke panden, centraal. Heerenhuys wil karakteristieke panden een nuttige bestemming geven, zoals een woonvorm met zorg, starters-appartementen, combinaties van wonen en werken en dergelijke. Met behulp van het zogenaamde groenlichtmodel kan Heerenhuys beoordelen of een pand wel of niet voldoende herontwikkelingspotentie heeft.

Om de leegstaande objecten in kleine dorpen een nuttige bestemming te geven moet Heerenhuys allereerst als gesprekspartner van lokale bestuurders worden gezien. Dit werd de afgelopen jaren bemoeilijkt omdat gemeenten vaste relaties hebben met woningbouw­corporaties. Inmiddels lijken provincie en gemeenten het belang van kleine projectontwik­kelaars voor het behoud van karakteristieke panden steeds meer in te zien. Ook woning­bouwcorporaties krijgen meer oog voor het belang van derden.

Titel Herbestemming van karakteristieke objecten in Noord Groningen
Auteur Willem Straat
Uitgave Wetenschapswinkel Economie & Bedrijfskunde, EC 172, ISBN 10: 90-5803-064-4, ISBN 13: 978-90-5803-064-1.
Informatie

drs. Elise Kamphuis, coördinator Wetenschapswinkel Economie & Bedrijfskunde, tel. (050)363 7182, e-mail: somar@rug.nl (werk), of tel. (050)3091572 (privé)

drs. Willem Straat, tel. (0595)413716 (privé) of 06 42113492 (mobiel), e-mail: straatwillem@hotmail.com

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:50

Meer nieuws