Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Professor De Leeuw krijgt Koninklijke Onderscheiding bij afscheidscollege

20 september 2006

Oud-decaan en emeritus-hoogleraar Systeemleer prof.dr.ir. A.C.J. de Leeuw van de Faculteit Bedrijfskunde is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij ontving het lintje tijdens zijn afscheidscollege op dinsdag 19 september uit handen van Burgemeester R.W. Munniksma van de Gemeente Aa en Hunze. Professor De Leeuw geldt als een van de ‘aartsvaders’ van de Faculteit Bedrijfskunde. Van 1983-1990 was hij decaan.

Tijdens de plechtigheid is bovendien een portret van De Leeuw onthuld. Het aanbieden van een portret door een hoogleraar aan de universiteit is een bijna vier eeuwen oud gebruik.

Prof. De Leeuw wordt gedecoreerd
Prof. De Leeuw wordt gedecoreerd


In zijn rede benadrukt De Leeuw onder andere het belang van een tweezijdige relatie tussen de bedrijfskunde en de bedrijfspraktijk.

Curriculum vitae

Antonius Cornelis Joannes (Ton) de Leeuw (Eindhoven, 1941) studeerde elektrotechniek aan de Technische Universiteit (destijds Hogeschool) Eindhoven, waar hij in 1974 eveneens promoveerde, op het proefschrift Systeemleer en organisatiekunde. Al sinds het eind van de jaren zestig was hij betrokken bij de bedrijfskunde, als medewerker van de TU Eindhoven, buitengewoon lector bij IIB Rotterdam/Delft en lector te Eindhoven. Van 1977-1979 was hij lid van het College van Bestuur van de TU Eindhoven. In 1979 werd hij benoemd tot hoogleraar Bedrijfskunde, in het bijzonder de systeemleer, aan de RUG.

De Leeuw heeft velen vertrouwd gemaakt met de managementtheorie. Zijn publiek bestond niet alleen uit studenten, maar vooral uit directeuren en managers uit de bedrijfspraktijk. Velen maken in hun dagelijkse werk nog altijd gebruik van de besturingstheorie en diagnose- en ontwerpmethodologie van De Leeuw. Er zijn in ons land weinig managers die niet van zijn theorie op de hoogte zijn, vaak ook omdat ze cursussen volgden die De Leeuw persoonlijk verzorgde. Het brede publiek bereikte hij met enkele bestsellers op zijn vakgebied.

Portret onthuld door De Leeuw en de kunstenares
Portret onthuld door De Leeuw en de kunstenares


Grondleggers bedrijfskunde

Samen met Maarten van Gils was Ton de Leeuw grondlegger én vormgever van de studie der bedrijfskunde in Groningen. Beiden bepaalden sinds eind jaren zeventig het onderwijsconcept, evenals inrichting en bestuur van de faculteit. De Leeuw was een van de hoofdontwerpers van de specifiek Groningse vorm van bedrijfskunde, die ‘organisatie-vraagstukken’ als rode draad heeft. Van 1983-1990 was hij decaan van de faculteit.

Verder was De Leeuw gangmaker van de opleiding technische bedrijfskunde aan de RUG, met een bijzondere, organisatiekundige invulling. Hij was ook voorzitter van de belangrijke universitaire commissie die, behalve de opleiding Technische Bedrijfswetenschappen, een aantal andere interfacultaire technische studierichtingen initieerde, zoals die van de cognitiewetenschappen. Tot slot vervulde De Leeuw posities in diverse raden van commissarissen en adviesorganen.

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:50

Meer nieuws

 • 16 april 2018

  Dr. Nancy Kamp-Roelands RA MA van EY nieuwe hoogleraar Accountancy

  Kamp-Roelands beschikt over de unieke combinatie van ervaring met grote (multinationale) ondernemingen, (inter)nationale standaardisering (verslaggeving en controle), academisch onderzoek en een groot netwerk in organisaties op het gebied van duurzame...

 • 12 april 2018

  Two new round tables at 41st International IAEE Energy conference

  The round tables during the 41st International IAEE Energy conference offer a unique opportunity for academics, policy makers, consultants and representatives from energy business to meet and discuss various relevant energy related topics. Lees meer...

 • 10 april 2018

  Campagne energieonderwijs van start: Choose wisely, follow energy

  Deze week lanceren Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de New Energy Coalition (NEC) een gezamenlijke wervingscampagne voor energiestudenten. De campagne wijst studenten op de al aanwezige studieroutes op het gebied van energie...