Wetenschapswinkel: 'Groei glastuinbouw in Oost-Groningen blijft beperkt'
De Nederlandse glastuinbouwsector staat bekend als dynamisch, innovatief en zeer exportgericht. De bekende Amerikaanse econoom Michael Porter typeert het Nederlandse glastuinbouwcomplex zelfs als één van de krachtigste clusters ter wereld. Dit lijkt echter niet te gelden voor de glastuinbouw in Groningen, volgens een onderzoek van de
wetenschapswinkel Economie & Bedrijfskunde
.
Economiestudent Gerjan Elzerman onderzocht de toekomstperspectieven van de glastuinbouw in Groningen. De bedrijven bevinden zich hoofdzakelijk in de glastuinbouwgebieden in Sappemeer en Zuidbroek in de gemeente Menterwolde. Qua omvang is het slechts een fractie van de landelijke glastuinbouw, in totaal gaat het om zo'n dertig bedrijven.
De behoefte aan glastuinbouwkavels in Nederland is geringer dan men in 2000 verwachtte; het jaar waarin de Rijksoverheid een nieuw glastuinbouwbeleid presenteerde. Als de nieuwe, groot opgezette provinciale projectlocaties tot ontwikkeling komen ontstaat rond de jaren 2010-2015 een overaanbod van minimaal 600 hectare. Tegelijkertijd heeft de regio Hoogezand-Sappemeer geen direct beschikbare tuinbouwkavels op de enige locatie waar nieuwbouw mogelijk is. Die is in handen van agrariërs waarvan tuinders de grond eerst moeten kopen, vervolgens ontwikkelen en pas dan aan de opbouw van een nieuw bedrijf kunnen beginnen.
Het Noorden is weinig populair onder Westlandse tuinders en van de noordelijke glastuinbouwlocaties is Hoogezand-Sappemeer het minst populair. Deels is het negatieve imago op vooroordelen gebaseerd, deels is het terecht. Zo hebben de andere, grotere glastuinbouwgebieden in het Noorden tuinders meer te bieden, zoals samenwerking in de vorm van collectieve voorzieningen voor energie en gietwater. Dit alles ontbreekt in de regio Hoogezand-Sappemeer. De regio heeft wel voordelen zoals lage grondprijzen, maar dat geldt ook voor andere locaties in Noord-Nederland.
De regio Hoogezand-Sappemeer biedt wel kansen voor grotere bedrijven die op individuele basis kostenbesparingen realiseren en onafhankelijk opereren. Dit zijn vooral de potplantenbedrijven. Die kunnen bovendien profiteren van de positieve ligging ten opzichte van de markten in Duitsland en Scandinavië. Het toekomstige logistieke centrum in Eelde doet onderzoek naar de mogelijkheden om vanuit Eelde direct deze afzetmarkten in het Oosten te bedienen.
Titel | De kas opmaken - Economisch perspectief van de glastuinbouw in Sappemeer en omgeving |
Auteur | Gerjan Elzerman |
Uitgave | Groningen: Wetenschapswinkel Economie & Bedrijfskunde, EC 173, ISBN 10: 90-5803-065-2 |
Informatie |
drs. Elise Kamphuis, coördinator Wetenschapswinkel Economie & Bedrijfskunde, tel. (050)3637182, e-mail: somar rug.nl. Gerjan Elzerman, Elzerman, tel: 0643973828, E-mail: gerjanelzerman hotmail.com |
Laatst gewijzigd: | 25 oktober 2019 10:07 |
Meer nieuws
-
08 mei 2025
6 miljoen euro voor grootschalig noordelijk project voor duurzame gezondheidszorg: Care2Change
Care2Change. Een groot consortium met zo'n beetje alle noordelijke ziekenhuizen, lokale overheden, kennisinstellingen zoals de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool en een aantal zorgbedrijven gaat samenwerken in een project over duurzame...
-
01 april 2025
Executive MBA van UGBS best beoordeelde MBA | Nationale Keuzegids 2025
Volgens de onafhankelijke Keuzegids Masters 2025 is de Executive MBA van de University of Groningen Business School de best beoordeelde MBA van Nederland (deeltijd én voltijd).
-
01 april 2025
Executive Master of M&A and Valuation geaccrediteerd als joint degree met Vrije Universiteit Amsterdam
Vanaf 1 september ontvangen deelnemers aan het programma na succesvolle afronding een masterdiploma van zowel de Rijksuniversiteit Groningen als de Vrije Universiteit Amsterdam.