Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Promotie: 'Waarom verschillen in economische groei voortduren'

29 juni 2006

De economische geschiedenis laat zien dat landen een verschillend groeitempo hebben. Als het om productiviteit gaat zou een land dat achterligt in theorie een inhaalslag kunnen maken door technologieën te absorberen van een land dat voorligt. In werkelijkheid blijven de groeiverschillen echter bestaan.

Marieke Rensman komt in haar onderzoek tot de conclusie dat er vaak te veel belang wordt gehecht aan directe technologie-overdracht. Overdracht van instituties voor onderwijs en onderzoek heeft op de lange termijn meer effect op de economische groei. Ook de eigen R&D inspanningen van een land hebben een positief effect op de absorptie van technologie. Zonder verandering van het eigen techno­logie- en innovatiesysteem blijven de groeiverschillen in stand.

Curriculum vitae
Marieke Rensman (Arnhem, 1971) studeerde economie in Maastricht. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de vakgroep Algemene Economie en gefinancierd door NWO. Rensman promoveert op 6 juli 2006 bij prof.dr. H.H. van Ark op het proefschrift: Why growth rate differences persist. International technology diffusion in the long run. Ze is na afloop van haar aanstelling in dienst getreden van het Centraal Planbureau.

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:50

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Als online consument switcht van smartphone naar pc is de aankoop nabij

  De smartphone speelt een niet te onderschatten rol bij ons online shoppen. Veel consumenten beginnen hun zoektocht op een telefoon of tablet, raken overtuigd van een product en stappen daarna over naar een minder mobiel apparaat (zoals pc of laptop)...

 • 05 september 2018

  Broedplaats voor slimme technologie

  ‘Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.’ Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap...