Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Promotie: 'Waarom verschillen in economische groei voortduren'

29 juni 2006

De economische geschiedenis laat zien dat landen een verschillend groeitempo hebben. Als het om productiviteit gaat zou een land dat achterligt in theorie een inhaalslag kunnen maken door technologieën te absorberen van een land dat voorligt. In werkelijkheid blijven de groeiverschillen echter bestaan.

Marieke Rensman komt in haar onderzoek tot de conclusie dat er vaak te veel belang wordt gehecht aan directe technologie-overdracht. Overdracht van instituties voor onderwijs en onderzoek heeft op de lange termijn meer effect op de economische groei. Ook de eigen R&D inspanningen van een land hebben een positief effect op de absorptie van technologie. Zonder verandering van het eigen techno­logie- en innovatiesysteem blijven de groeiverschillen in stand.

Curriculum vitae
Marieke Rensman (Arnhem, 1971) studeerde economie in Maastricht. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de vakgroep Algemene Economie en gefinancierd door NWO. Rensman promoveert op 6 juli 2006 bij prof.dr. H.H. van Ark op het proefschrift: Why growth rate differences persist. International technology diffusion in the long run. Ze is na afloop van haar aanstelling in dienst getreden van het Centraal Planbureau.

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:50

Meer nieuws