Scriptieprijs voor bedrijfskundestudent Jeffrey Paays
De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen heeft bedrijfskundestudent Jeffrey Paays verkozen tot winnaar van de Nederlandse Gasindustrie Prijs in de categorie Maatschappelijke Verantwoordelijkheid. De prijs wordt vandaag uitgereikt in Arnhem door drs. G.H.B. Verberg, voorzitter Stichting World Gas Conference 2006 en president International Gas Union.
Paays dingt als winnaar mee naar de IGU Graduate Thesis Prize 2006, die in juni tijdens de wereldgasconferentie wordt uitgereikt.
Jeffrey Paays schreef zijn scriptie Haalbaarheidsonderzoek naar een een pyrolysefabriek in de provincie Groningen onder begeleiding van de docenten Westerman en Yepma. De jury -bestaade uit leden van de KHMW- prijst het maatschappelijk belang van Paays’ scriptie, omdat de kennis bijdraagt aan de ontwikkeling van duurzame en schone energiebronnen, zoals bio-olie dat CO2 neutraal is en het broeikaseffect niet vergroot.
Concurrentievoordelen van pyrolyse
De student deed in opdracht van Bio-olie Nederland onderzoek naar de economische haalbaarheid van een pyrolysefabriek. Pyrolyse is een methode om biomassa (houtachtige stoffen) om te zetten in bio-olie. Het is een innovatieve methode om uit houtafval, sloophout en bijvoorbeeld suikerbietenpulp bio-olie te verkrijgen. Hij paste in zijn onderzoek verschillende scenario’s toe voor bijvoorbeeld de prijsontwikkeling van aardgas en groene stroom. Paays concludeert dat deze methode concurrentievoordelen heeft ten opzichte van andere methoden. Zo zou de productie zonder milieusubsidie (MEP-subsidie) rendabel kunnen zijn.
De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, is het oudste "Geleerde Genootschap" in Nederland (1752), en heeft als doel het bevorderen van de wetenschap. De Nederlandse Gasindustrie Prijzen zijn ter beschikking gesteld door KVGN (Koninklijke Vereniging van Gasfabrikanten in Nederland), EnergieNed en de Gasunie ter gelegenheid van het Nederlands voorzitterschap van de International Gas Union en de daaraan verbonden wereldgasconferentie in juni te Amsterdam. Voor de prijs hebben universiteiten studenten voorgedragen.
Laatst gewijzigd: | 02 april 2024 11:18 |
Meer nieuws
-
23 juni 2025
‘Onderwijs staat centraal in mijn loopbaan’ - hoe het Erkennen & Waarderen-programma ruimte geeft aan onderwijstalent
Voor Evelien Croonen, Universitair Docent aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, betekent het landelijke programma Erkennen & Waarderen een belangrijke verschuiving. Niet alleen onderzoek telt mee voor een loopbaanstap, ook onderwijskwaliteit...
-
20 mei 2025
Van oesterzwam tot overall
Een shirt van schimmels - of preciezer gezegd van mycelium textiel. Het zou een goede stap kunnen zijn richting een duurzamere mode-industrie. Tenminste: als het materiaal zó ontwikkeld kan worden dat het goed bruikbaar is voor kleding én...
-
08 mei 2025
6 miljoen euro voor grootschalig noordelijk project voor duurzame gezondheidszorg: Care2Change
Care2Change. Een groot consortium met zo'n beetje alle noordelijke ziekenhuizen, lokale overheden, kennisinstellingen zoals de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool en een aantal zorgbedrijven gaat samenwerken in een project over duurzame...