Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Arts Study at our Faculty Nederlandse Taal en Cultuur

Taalmaatjes

De bachelor Nederlandse Taal en Cultuur is in Groningen sterk internationaal georiënteerd. Tijdens de opleiding benader je niet alleen je taalvragen vanuit internationaal perspectief, maar werk je ook samen met studenten Nederlands uit de hele wereld in het project Taalmaatjes.

Voor internationale studenten in Groningen is het niet gemakkelijk om Nederlands te oefenen, vrijwel iedereen spreekt in het Engels terug. Daarom is Taalmaatjes opgericht: een project waarbinnen internationale studenten hun Nederlands kunnen oefenen in een informele setting, met een student Nederlands of Taalwetenschap. Samen ga je koffiedrinken, naar een concert, de Martinitoren beklimmen of wandelen in de polder. En ondertussen: praten!

Als Taalmaatje verwerf je praktisch inzicht in taalverwervingsprocessen en maak je kennis met een andere cultuur. Bovendien leer je, in het contact met de andere cultuur, Nederland vanuit een nieuw perspectief kennen. Dat is nuttig voor je studie, maar bovenal is het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en je blik te verruimen. Taalmaatjes bied je een transculturele ervaring in Groningen.

Taalmaatjes aan het woord

'Ik vind het leuk om mensen uit de hele wereld te leren kennen, maar tijdens een studie Nederlands ontmoet je vooral mede-Nederlanders. Daarom besloot ik ‘Taalmaatje’ te worden en een internationale student wegwijs te maken in de stad en de taal: mijn specialiteit als neerlandica! Het leukste aan Taalmaatjes vond ik dat ik mensen heb ontmoet die ik anders nooit ontmoet zou hebben, maar die wel dezelfde interesses hebben als ik. Niet alleen mocht ik opscheppen over mijn eigen land, maar ik leerde ook veel over de taal en cultuur van mijn Italiaanse ‘maatje’ Camilla. Zij bekeek dingen die voor mij heel gewoon waren met een frisse blik, waardoor ik mijn vertrouwde omgeving opnieuw heb leren kennen. Zo ben ik met Camilla weer eens naar het museum geweest – iets wat ik in geen jaren had gedaan – en heb ik een boottochtje gemaakt door de grachten van Grunn: een waanzinnig mooi perspectief op de stad.' - Jet Sterkman

Jet Sterkman
Jet Sterkman

'Als student Taalwetenschap heb ik het altijd interessant gevonden om in aanraking te komen met andere talen en culturen. Het Taalmaatjes-project is daarvoor een uitstekende kans. Tegelijk leerde ik met een frisse blik te kijken naar mijn moedertaal, en hoe ik die kon overbrengen aan een student uit het buitenland. Mijn Taalmaatje Alicia uit Groot-Brittanië sprak al goed Nederlands, waardoor we vanaf het begin leuke gesprekken konden voeren. Van tevoren dacht ik dat ik haar bekend zou moeten maken in Groningen, maar ook het omgekeerde bleek waar: tussen het gezamenlijke kennismakings- en afscheidsetentje met alle Taalmaatjes heb ik een heleboel gezellige koffiebars ontdekt.' - Sven Smeman

Sven Smeman
Sven Smeman
Laatst gewijzigd:25 februari 2020 16:35