Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit der Letteren Studeren bij ons

Alumna Iida Ahonen

x

Vertel ons over jezelf en je werk. Waar kom je oorspronkelijk vandaan?
Ik ben Iida Ahonen, 27 jaar oud en ik kom uit Finland. Ik heb mijn masterdiploma behaald aan de Rijksuniversteit Groningen en de Universiteit van Straatsburg (in Frankrijk) in november 2020. Op dit moment woon ik in Brussel, waar ik sinds september 2020 werkzaam ben. Ik werk bij het Europees Parlement als assistent van een Fins lid van het Europees Parlement. Afgelopen september ben ik eigenlijk begonnen met mijn baan als stagiair, maar de stage veranderde al snel in een baan - vooral omdat er een gebrek aan tijd en kennis voor communicatie op het kantoor van mijn Europarlementariër was en ik erin slaagde om dat gat te dichten. Er was dus zeker een nauw verband tussen mijn stage en mijn eerste "echte" baan na het afstuderen!

Wat was je carrièrepad als internationale alumna?
Ik heb eerder - tijdens mijn studie - ook een andere stage gedaan van september 2019 tot februari 2020. Deze stage vond plaats bij de permanente vertegenwoordiging van Finland bij UNESCO en ik werkte voor het Finse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hoewel deze stage voor mij niet een echte baan opleverde, was het mijn eerste stap op het gebied van internationale samenwerking/politiek en heeft het er ongetwijfeld aan bijgedragen dat ik mijn volgende stage bij het Europees Parlement mocht uitvoeren.

Ik heb de master European Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen gevolgd. Het is een Erasmus Mundus Euroculture-programma, wat betekent dat ik eigenlijk maar een van de vier semesters fysiek in Groningen heb doorgebracht: tijdens het programma studeer je aan twee verschillende Europese universiteiten. Mijn andere universiteit was de Universiteit van Straatsburg waar ik in het najaar van 2018 met het programma begon. Het semester dat ik in Groningen heb doorgebracht was het voorjaar van 2019.

x

Studenten zijn vaak verantwoordelijk voor hun studiekeuze en de meerwaarde van de studie. Heb jij dit ook meegemaakt en wat waren de reacties op je studiekeuze?
Ik besloot de master European Studies te volgen, omdat ik een kleine verandering in mijn carrièrepad wilde maken. Ik heb de bachelor Journalistiek en Communicatie in Finland gevolgd, maar realiseerde me al vrij snel dat de journalistiek toch niet mijn ding was - ik miste een stukje internationalisering en kon mijn taalvaardigheid niet gebruiken (naast Fins spreek ik namelijk ook vloeiend Engels en Frans). Ik was min of meer verliefd geworden op Europa en de integratie ervan toen ik een paar jaar geleden een jaar als au pair in Frankrijk werkte en daar kwamen de eerste gedachten bij me op om van Europa mijn vakgebied en carrière te maken. De keuzes die ik in 2017 en 2018 heb gemaakt, zijn geweldig gebleken. Het was een goede start van mijn carrière. Daarnaast lijken mijn twee diploma's in Communicatie en European Studies goed samen te gaan op de arbeidsmarkt, aangezien er altijd overal behoefte is aan communicatie, en vooral aan communicatiedeskundigen die de inhoud en de Europese context kennen. Mijn tip: wees niet bang om het pad van je studie of carrière te veranderen als je daar behoefte aan voelt - het zal in je voordeel werken.

Hoe sluit je carrière aan bij je studie en welke aspecten zie je terugkomen?
Studeren aan de RUG daagde me enorm uit en heeft zeker bijgedragen aan mijn verdere ontwikkeling (bijvoorbeeld het academisch en analytisch denken). Binnen de studie heerste er een professionele en aangename sfeer. Ik heb vrienden gemaakt met medestudenten en had altijd goed contact met docenten, dankzij mijn activiteiten binnen het bestuur van het Euroculture-programma als student-lid.

De analytische- en onderzoeksvaardigheden die ik in Groningen heb opgedaan, zijn ook vaardigheden die een essentieel onderdeel vormen binnen mijn huidige werk, waarbij je op de hoogte moet blijven van ingewikkelde wetgevingsprocessen en onderzoek moet doen naar het functioneren van grote instellingen. Tijdens mijn studie heb ik me ook een beetje gespecialiseerd in gelijkheid en vrouwenrechtenkwesties door bijna uitsluitend essays over deze kwesties te schrijven. Dit thema komt ook regelmatig terug in de baan die ik nu heb.

Hoe heb je je studententijd beleefd? Was je een actieve student?
Al met al was Groningen de ideale stad om in te studeren. Achteraf had ik graag langer willen blijven. Ik mis de energie en sfeer van de stad, leuke cafés, goedkope groenten en heerlijke kaas op de Vismarkt, fietstochten naar het Hoornsemeer en mijn vrienden en huisgenoten die zeker een bijdrage hebben geleverd aan de leuke tijd! Ook mis ik de UB. Maar het meest mis ik toch wel lange bibliotheeksessies met vrienden.

Laatst gewijzigd:24 januari 2023 13:29
View this page in: English