Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit der Letteren Studeren bij ons ETC-Spaans studeren

Spaans studeren binnen Europese talen en culturen

Bachelor Europese talen en culturen
Gaudi

Het Spaans is na Engels de meest gesproken westerse taal in de wereld. Met Spaans kun je ook terecht in de meeste Latijns-Amerikaanse landen en in delen van de Verenigde Staten. Ga je Spaans in Groningen studeren, dan krijg je een heel brede kennis van de taal, de geschiedenis, cultuur en politiek van Spanje in relatie tot de wereld daar omheen.

Misschien vond je Spaans op school een leuke taal, zit je op flamencodansles of ben je in Spanje geweest. Misschien heb je veel belangstelling voor Latijns-Amerika. Allemaal redenen om Spaans binnen Europese talen en culturen te gaan studeren. Dat is een goede keuze, want inmiddels spreken bijna een half miljard mensen wereldwijd deze taal. Zo kun je het Spaans zelfs in New York overal om je heen horen spreken.

Waarom Spaans?

Om Spaans is te leren, te perfectioneren en in al zijn facetten te begrijpen, heb je ook kennis van de Spaanse cultuur en mentaliteit nodig. Maar zelfs dan ben je er niet helemaal. Spanje heeft een bepaalde plaats in Europa en de wereld, vroeger en nu. Als jij begrijpt hoe de wisselwerking met andere culturen is geweest, ga je de Spaanstalige culturen en samenlevingen beter aanvoelen en begrijpen.

Behalve dat je je onderdompelt in het Spaans, leer je in Groningen samen met andere studenten Europese talen en culturen veel méér. Over de talen in Europa, de maatschappelijke ontwikkelingen en de rol van taal daarin, over literatuur en cultuur, geschiedenis en over Europese politiek. Je leert hoe die terreinen elkaar steeds hebben beïnvloed, over landsgrenzen heen. Binnen de Europese context ga je bijvoorbeeld in op de relatie tussen de Spaanse Burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog. Franco, Mussolini en Hitler hadden in die periode onderling contact. Als je weet hoe dat contact destijds was, ga je beter begrijpen waarom Franco zich, anders dan Mussolini, afzijdig hield in de Tweede Wereldoorlog.

Gaudi

Die achtergrondkennis kun je vervolgens goed gebruiken als je een Spaans themacollege over ‘Film’ volgt. De Burgeroorlog is een belangrijk onderwerp in de Spaanse cinema. In een ander themacollege leg je de relatie van het Spaans en de Spaanssprekende wereld naar Europa. Dat college behandelt namelijk cultuurverschillen die je tegenkomt bij het vertalen. Je zult merken dat het niet altijd vanzelfsprekend is dat je een woord of begrip van de ene taal in de andere precies duidelijk kunt maken.

Een belangrijk onderdeel van je studie is het buitenlandverblijf, in je tweede of derde studiejaar. Groningen heeft daarvoor contacten en afspraken met universiteiten in Sevilla, San Sebastián, Bilbao, Granada en Barcelona.

Met de combinatie Spaans en Europese talen en culturen kun je veel kanten op. Zo zijn er studenten die in een communicatiefunctie komen bij bedrijven die zaken doen in Spaanstalige landen of bij NGO’. De opdrachten en werkstukken van de profielcolleges kun je uitwerken in je keuzetaal en je kan je ook op een bepaalde regio concentreren.

Je kunt bijvoorbeeld ook bij een (educatieve) uitgeverij gaan werken, in de diplomatie terechtkomen, docent worden of je verder scholen tot vertaler.

Terug naar Europese talen en culturen.


Dieke

Dieke Westerveld - Student ETC Spaans

‘Later wil ik iets op internationaal niveau doen. Daarom is het nuttig om naast Engels nog een andere taal goed te spreken die wereldwijd gesproken wordt. Op de middelbare school had ik Spaans in mijn vakkenpakket - de taal ligt me gewoon. Ik vond het bij Europese talen en culturen echter toch prettig dat je pas in het tweede semester begint met een taal. Zo heb je tijd om alle talen te bekijken en de taal te kiezen die je echt de leukste vindt. De drie inleidende profielvakken van het eerste semester geven je bovendien alvast een brede basis. Daardoor kun je je goed oriënteren op je profielkeuze.’


Laatst gewijzigd:15 mei 2019 14:32
View this page in: English