Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Arts Our faculty News

Veur Mekoar: Moi Forum! Dag van de Grunneger toal in een digitaal jasje

02 september 2020

De Rijksuniversiteit Groningen en de Faculteit der Letteren houden zich bezig met onderzoek naar het Gronings. De onderzoeksactiviteiten zijn gekoppeld aan de samenwerkingsorganisatie Centrum Groninger Taal en Cultuur (CGTC). Vanuit het CGTC vindt op zaterdag 5 september in het Forum de talkshow Moi Forum! - Veur Mekoar plaats. De talkshow over de Groninger taal belicht het gebruik van de taal in de huidige tijd en in de toekomst, aan de hand van gesprekken met gasten uit de cultuursector, politiek en de wetenschap. In het Forumgebouw in Stad ontvangt presentator Marcel Nieuwenweg (bekend van RTV Noord) verschillende bekende Groninger gasten aan tafel. Hij wordt tijdens de uitzending bijgestaan door sidekick Jan Veldman, muzikant en theater(script)schrijver. Ook is er tussen de gesprekken door ruimte voor livemuziek van Wat Aans! en Westkantstad. De talkshow wordt om acht uur ’s avonds rechtstreeks uitgezonden en gestreamd via Platform F, het online platform van het Forum.

Geen Dag van de Grunneger toal

Elk jaar organiseert CGTC op de eerste zaterdag van de Meertmoand Streektoalmoand de Dag van de Grunneger toal; een themadag met streektaalmuziek, taalactiviteiten, lezingen, cursussen en met een speciale Toalmaart. Omdat de Dag dit jaar op zaterdag 21 maart voor het eerst plaats zou gaan vinden in het Forum onderging het evenement een naamsverandering; Moi Forum! Dag van de Grunneger toal. Het programma was veelbelovend en het leek een bijzondere dag te gaan worden in de nieuwe huiskamer van de stad. MaarCovid-19 en de landelijke maatregelen rondom het coronavirus gooiden begin maart roet in het eten. Evenementen mochten niet meer plaatsvinden en de organisatie kon helaas niet anders dan de Dag van de Grunneger toal ook af te gelasten.

Veur Mekoar

Ondertussen heeft de organisatie van Moi Forum! niet stilgezeten en is er druk nagedacht over een alternatief voor de Dag van de Grunneger toal. Een groot publieksevenement neerzetten in het najaar van 2020, zoals dat in maart gepland stond, kan dit najaar helaas nog geen doorgang vinden. Om het publiek en de liefhebbers van de Groninger taal dit jaar toch iets bijzonders aan te bieden komt CGTC nu met een digitaal alternatief: Moi Forum! – Veur Mekoar. Een live-streaming talkshow over het Gronings van nu en in de toekomst, over het Gronings als taal van iedereen en veur mekoar.

Marcel Nieuwenweg presenteert Moi Forum! Veur Mekoar
Marcel Nieuwenweg presenteert Moi Forum! Veur Mekoar
Tafelgasten

Tijdens Moi Forum! – Veur Mekoar gaan Marcel Nieuwenweg en Jan Veldman met verschillende tafelgasten in gesprek over het Gronings. Koos Wiersma, burgemeester van Appingedam, is te gast en met Rick Baptist van rapformatie Wat Aans gaat hij in gesprek over het Gronings en taalverandering in de Groninger samenleving. Schrijfster Fieke Gosselaar komt langs en vertelt over haar eigen werk en het gebruik van het Gronings in de literaire wereld. Acteur Roger Goudsmit is een bekende in de Groninger theaterwereld. Hij geeft zijn visie op het Gronings als theatertaal en als taal geplaatst tussen meerdere culturen. Nieuwkomer in de Groninger dichtersscene is Knoalster Daniël Wolgen. Hij komt een gedicht voordragen uit zijn debuutbundel Poëzieboudel van Wolgen.

Marlene Bakker
Marlene Bakker

Zangeres Marlene Bakker vertelt over het Gronings als inspiratie voor haar muziek en zingt een nummer uit haar huidige theatertour RAIF. Hoogleraar Goffe Jensma van de Rijksuniversiteit Groningen geeft uitleg over het Gronings als onderdeel van de taalwetenschap en over de digitale multimediale taaldatabase voor het Gronings: WoordWaark. Olaf Vos, muzikant en streektaalconsulent onderwijs voor CGTC, is bezig met het ontwikkelen van Groningstalig onderwijsmateriaal voor VO en het basisonderwijs. Tijdens Moi Forum! – Veur Mekoar vertelt hij hier meer over en komt hij met een speciale Veur Mekoar rap.

Organisatie
Moi Forum! – Veur Mekoar is ontwikkeld door Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) in samenwerking met Forum Groningen en Stichting t Grunneger Bouk. Het initiatief wordt ondersteund door een financiële bijdrage van de Provincie Groningen. Kijk voor meer informatie over Moi Forum! – Veur Mekoar op deze website.

Laatst gewijzigd:12 januari 2021 12:30

Meer nieuws

 • 22 april 2024

  Trump of niet Trump, dat is de vraag

  RUG-onderzoekers Ritumbra Manuvie, Pieter de Wilde en Lisa Gaufman blikken in een drieluik vooruit op de verkiezingen in respectievelijk India, Europa en de Verenigde Staten. Deze week: Lisa Gaufman.

 • 15 april 2024

  ‘De Europese verkiezingen worden weer ouderwets saai’

  RUG-onderzoekers Ritumbra Manuvie, Pieter de Wilde en Lisa Gaufman blikken in een drieluik vooruit op de verkiezingen in respectievelijk India, Europa en de Verenigde Staten. Deze week: Pieter de Wilde.

 • 25 maart 2024

  Dyslexie: een 'onderschatte' stoornis

  Liset Rouweler is onderzoeker bij het Dyslexiecentrum Groningen. Volgens haar hebben zo'n 1000 tot 1500 studenten aan de RUG dyslexie, desondanks weten velen niet waar ze terechtkunnen. Rouweler en haar team proberen deze groep een handje te helpen...