Skip to ContentSkip to Navigation
Jantina Tammes School of Digital Society, Technology and AI Nieuws

Team RUG neemt deel aan Self Driving Challenge

16 februari 2023

De Rijksuniversiteit Groningen doet dit jaar mee aan de vijfde editie van de Self Driving Challenge. Zes studententeams strijden in dit vijf maanden durende project om algoritmes te maken voor een zelfrijdend voertuig.

Self driving kart ©RDW
Self driving kart ©RDW

De Self Driving Challenge, georganiseerd door de RDW, biedt jong talent de kans zich te ontwikkelen op het gebied van slimme mobiliteit. Het is een wedstrijd waarin studententeams het tegen elkaar opnemen door met zelfrijdende voertuigen over een circuit te racen. Drie elektrische karts worden voorzien van alle benodigde hardware en software om een autonoom rijdend systeem te ontwikkelen. De studenten sluiten hierop aan met hun software om de autonomie daadwerkelijk te implementeren. Het team dat een zelfrijdend voertuig in de kortste tijd foutloos rond het circuit racet, is de winnaar van de challenge.

De challenge startte officieel op 8 februari 2023 in Lelystad. Daar konden de studenten kennismaken met de kart en ervaren hoe het is om in een elektrische auto te rijden met een snelheid van meer dan 200 km/u op het testcircuit. Het RUG-team bestaat uit Rick Drenth, Emma Langeveld, Judith Oeben, Ginnie Renz, Maurice Stoffijn en Rutger Wuijster, en staat onder leiding van hoogleraar Mechatronica Bayu Jayawardhana van de faculteit Science and Engineering. De andere teams komen van de Hanzehogeschool, Windesheim, Universiteit Twente, Hogeschool Rotterdam en de Haagse Hogeschool.

Het Groningse team wordt gesponsord door de Jantina Tammes School of Digital Society, Technology and AI. De Jantina Tammes school wil de wedstrijd verder inbedden in de bredere context van challenge-based en multi-level onderwijs en zal een reeks academische en sociale evenementen organiseren om de multidisciplinaire en multi-facultaire discussies over autonoom rijdende technologieën aan te wakkeren en te intensiveren.

De finalerace wordt gehouden op 8 juni op het TT-circuit in Assen. Kijk voor meer informatie en nieuws op de website van Self Driving Challenge.

RUG-team vlnr: Judith Oeben, Rutger Wuijster, Rick Drenth, Ginnie Renz, Emma Langeveld en Maurice Stoffijn ©RDW
RUG-team vlnr: Judith Oeben, Rutger Wuijster, Rick Drenth, Ginnie Renz, Emma Langeveld en Maurice Stoffijn ©RDW
Laatst gewijzigd:02 maart 2023 14:46
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...