Skip to ContentSkip to Navigation
Groundbreaking WorkOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Groundbreaking Work
@University of Groningen
Groundbreaking Work Nieuws

RUG presenteert ontwerp nieuw Onderwijscentrum op de Healthy Ageing Campus

Prijsvraag gebouwnaam
03 september 2021

Het gebied rondom de Antonius Deusinglaan nabij het UMCG transformeert de komende jaren tot een levendig stadsplein waar onderwijs en onderzoek rond Healthy Ageing samenkomen. Het eerste bouwproject dat binnenkort start, geeft gezicht aan de campus en wordt een echte verblijfsplek: het nieuwe Onderwijscentrum van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) met ruimte voor zo’n 2.000 studenten en medewerkers vanuit de Faculteit Medische Wetenschappen en de Faculty of Science and Engineering (Farmacie). Het toegankelijke gebouw, ontworpen door KAAN Architecten uit Rotterdam, stimuleert samenwerking, ontmoeting en beweging. Aannemingsmaatschappij Hegeman BV (Nijverdal) zal het bouwproject in samenwerking met De Groot Installatiegroep (Emmen) vanaf begin 2022 realiseren. De komende maanden wordt het gebied bouwrijp gemaakt.

Het nieuwe gebouw (ca. 12.000 m2 BVO) bestaat uit twee delen: een hoge onderwijstoren opgetrokken uit baksteen met veel kleinere onderwijsruimten en de lagere foyer waar de verschillende programmaonderdelen zijn ondergebracht met daar bovenop een groene daktuin. De foyer staat in nauwe verbinding met de buitenruimte en met de rest van het gebouwencomplex en fungeert daardoor als een ware nieuwe entree tot de Healthy Ageing Campus.

De RUG vraagt studenten en medewerkers om via een prijsvraag mee te denken over een naam voor het gebouw: een historisch figuur (het liefst geliëerd aan de RUG) rondom Medische Wetenschappen.
> Geef hier je naamsuggestie door (gesloten)

Impuls aan Healthy Ageing

“Als RUG en UMCG geven we met dit prachtige nieuwe gebouw een flinke impuls aan onderwijs en onderzoek op het gebied van Healthy Ageing,” zegt Marian Joëls, decaan Faculteit Medische Wetenschappen. ”Onze studenten kunnen straks gebruik maken van een verscheidenheid aan onderwijs-, aanland- en ontmoetingsplekken, variërend van open en dynamische (groeps)werkplekken tot beschutte individuele concentratieplekken. Het gebouw zorgt voor ontspannen sfeer waar je wordt aangezet tot samenwerking en kennisoverdracht. Ook nodigt het uit tot een gezonde leefstijl, met veel aandacht voor ruimte en duurzaamheid.”

Lichte foyer

Achter de transparante glazen pleingevel belandt de bezoeker in de lichte en dubbelhoge foyerruimte met toegang tot enkele grotere collegezalen (250, 200 en 80 zitplaatsen) en één groot landschap waar open studieplekken, loungeplekken, verkeersruimte en een foodcourt met een divers en gezond maaltijdaanbod elkaar afwisselen. Door het zicht naar buiten en naar aangrenzende gebouwen kunnen bezoekers op een vanzelfsprekende manier hun weg vinden in het gehele gebouwcomplex. Naast de hoofdentree is er via een hellingbaan toegang tot een ondergrondse fietsenstalling.

Studieplekken met uitzicht

De ‘onderwijstoren’ van het gebouw met daarin projectruimten, computerzalen en specifieke leslokalen heeft aan de zuidkant een prominent en licht trappenhuis. Dit nodigt studenten en medewerkers uit om de gezonde keuze voor de trap te maken en is bovendien een ruimte met extra aanlandplekken met prachtig uitzicht naar de campus en naar de stad.

“Het onderwijscentrum is ontworpen met aandacht voor licht, ruimte, uitzicht en comfort,” vertelt KAAN Architecten. “Een gezond binnenklimaat, hoogwaardige akoestische voorzieningen, spectaculaire daklichten die zorgen voor voldoende daglicht en groene patio’s die de overgangen markeren naar buiten en naar de bestaande gebouwen, zoals Antonius Deusinglaan 1 en ERIBA. Dit ontwerp moet studenten niet alleen aanmoedigen om naar de campus te komen om lessen te volgen, maar gedurende de hele dag te verblijven in het gebouw om te leren, studeren, ontspannen, ontmoeten en eten.”

Flexibiliteit en duurzaamheid

Activerende onderwijsvormen, digitalisering van het onderwijs en de coronapandemie stellen andere eisen aan het gebouw. Zo zijn er grote eisen gesteld aan de ventilatiecapaciteit, hebben twee van de drie grote collegezalen plateaus in plaats van vaste collegebanken en zijn onderwijsruimten veelal deelbaar en bieden ze flexibele indelingsmogelijkheden tijdens colleges.

“Het ontwerp is gemaakt naar de maatstaven van de BREEAM excellent duurzaamheidsgedachte,” zegt KAAN Architecten. “Naast de flexibiliteit, kiezen we onder andere voor natuurlijke en duurzame bouwmaterialen met een lage milieu-impact en een lange levensduur. De uit bakstenen opgetrokken foyer heeft een robuuste en vriendelijke uitstraling en de houten afwerking van onderwijsruimtes zorgt voor rust en samenhang. De natuurlijke materialen zorgen ervoor dat het gebouw mooi ‘oud’ kan worden.” De energie van het Onderwijscentrum duurzaam opgewekt met behulp van zonnepanelen en een warmte-koudeopslag.

Toegankelijkheid

Het Onderwijscentrum wordt uiteraard toegankelijk voor iedereen. De Integrale Toegankelijkheids Standaard (ITS) is meegenomen in het ontwerp. Daarnaast adviseerde een extra commissie van studenten met een functiebeperking bij het ontwerp. Rustige, neutrale kleuren en materialen maar met voldoende contrast zullen de oriëntatie vergemakkelijken. In de collegezalen en projectruimtes worden logische rolstoelplekken gerealiseerd.

Verdere gebiedsontwikkeling

Het Onderwijscentrum zal naar verwachting eind 2023 gereed zijn. Inmiddels wordt het terrein bouwrijp gemaakt waarbij ook de ondergrondse infrastructuur wordt voorbereid op een duurzame toekomst. Het bouwproject van de RUG vormt de eerste fase in een reeks gebiedsontwikkelingen aan de noordzijde van de Healthy Ageing Campus. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan een groen en aantrekkelijk landschapsontwerp dat zal bijdragen aan een gezonde leefomgeving en een positief effect zal hebben op het klimaat in de stad. Dit plan komt tot stand met inbreng van de RUG, UMCG, Gemeente en Campus Groningen en is na aanbesteding gegund aan Felixx Landscape Architects & Planners. Met deze herinrichting van het campusterrein ontstaat de kans om werkelijk vorm te geven aan een ‘Healing Environment’.
Een update over deze plannen volgt.

Kijk voor meer informatie op www.rug.nl/GroundbreakingWork.

Bouwteam

Architect

KAAN Architecten, Rotterdam

Installatieadviseur

Sweegers en De Bruijn, ’s-Hertogenbosch

Constructeur

abtWassenaar, Haren

Bouwfysisch adviseur

Peutz, Haren

Aannemer

Aannemingsmaatschappij Hegeman BV, Nijverdal
i.s.m.
De Groot Installatiegroep, Emmen

Contractmanagement ZRi, Den Haag
Infra WMR, Rinsumageest

Landschapsontwerp

Felixx Landscape Architects & Planners, Rotterdam

Facts & figures

  • 12.246 m2 BVO
  • 10 verdiepingen incl. souterrain niveau met fietsenstalling en installaties
  • 3 grotere collegezalen voor 250, 200 en 80 personen
  • 56 Project- en computerruimten van 12 tot 50 personen
  • 230 studie- en aanlandplekken
  • Foodcourt en to-go retailfunctie
  • Interne verbinding met ADL 1 en ERIBA
Locatie van het nieuwe onderwijscentrum
Locatie van het nieuwe onderwijscentrum
Laatst gewijzigd:04 maart 2022 13:13
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

Volg ons opfacebook instagram