Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen Psychologie

Sporten en financieel zelfmanagement als middel om maatschappelijke participatie van jongeren met een psychotische stoornis te verbeteren

09 juni 2020

Het NWO geeft door het toekennen van twee subsidies een flinke impuls aan het onderzoek naar maatschappelijke participatie van jongeren met een psychotische stoornis door de vakgroep Klinische en ontwikkelingsneuropsychologie van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Het eerste project dat op de steun van NWO kan rekenen, draait om het stimuleren van participatie door sport en de inzet van sportcoaches. Het andere onderzoek richt zich op het verbeteren van het financieel zelfmanagement van deze kwetsbare groep. De dubbele toekenning komt uit het NWO-programma'Maatschappelijke (re-)integratie van adolescenten en volwassenen met autisme en psychose’. In totaal gaat het om een subsidiebedrag van ruim 800.000 euro.

Stimuleren van participatie door sport

Het eerste project is een samenwerking tussen onder andere de Rijksuniversiteit Groningen, GGZ Drenthe, NHL Stenden en Hogeschool Windesheim en draait om het stimuleren van maatschappelijke participatie door sport. Veel mensen met een psychose hebben een slechte lichamelijke gezondheid en een sedentaire levensstijl. Sporten heeft een stimulerende werking op fysieke, maar ook op de cognitieve en mentale gezondheid. In dit onderzoek wordt het effect van sporten samen met sportcoaches (dus buiten GGZ-instellingen) voor jongeren met een psychose onderzocht.

Hoofdaanvragers: Marieke Pijnenborg (hoogleraar klinische en ontwikkelingsneuropsychologie RUG) en Laura Steenhuis (GGZ Drenthe)

Mede-aanvragers: Jooske van Busschbach (Hogeschool Windesheim), Nynke Boonstra (NHL Stenden), Claudia Emck (VU), Clement Waarheid (GGZ Drenthe), Johan Stegeman (GGZnet) en Jakob de Boer (Lentis).

Maatschappelijke participatie door beter financieel zelfmanagement

Voor jongeren met een psychotische stoornis is maatschappelijke participatie van groot belang. Vaak zien zij zich genoodzaakt te stoppen met werk, school en andere activiteiten en staan contacten met familie en vrienden onder druk. Dit project gaat over financieel zelfmanagement bij jongeren met een psychotische stoornis. Het onderzoek start met een studie naar hun financiële behoeften en in hoeverre deze een barrière kunnen vormen voor participatie. Na het in kaart brengen van cognitieve, klinische en contextuele factoren die financiële beslissingen beïnvloeden, zullen de onderzoekers vervolgens ook interventies evalueren die als doel hebben het omgaan met financiën te verbeteren.

Hoofdaanvragers: Richard Bruggeman (hoogleraar Neuropsychiatrie van Psychotische Stoornissen RUG), en Janneke Koerts (afdeling Klinische en Ontwikkelingsneuropsychologie RUG)

Medeaanvragers: Lydia Krabbendam (VU), Roeland van Geuns (Hogeschool Amsterdam), Stynke Castelein (RUG), Oliver Tucha (RUG), Lieuwe de Haan (Amsterdam UMC), Hans Geleinse (Ypsilon) Suzan Vos (RGOc), Suzanne Kroon (Gemeente Groningen), Gerben Westerhof (U-Twente)


Meer informatie:

Laatst gewijzigd:19 maart 2021 10:47
View this page in: English

Meer nieuws

  • 05 maart 2024

    'Ook grijze muizen kunnen creatief zijn'

    Organisatiepsycholoog Eric Rietzschel onderzoekt creativiteit op de werkvloer. Volgens hem helpt creativiteit ons om verder te komen, maar is er ook een negatieve kant.

  • 31 januari 2024

    Laura Batstra strijdt op social media tegen stoornisdenken 

    Hoogleraar orthopedagogiek Laura Batstra zet zich in tegen stoornisdenken en overmedicalisatie. Dat doet ze onder andere door posts op social media. Hoewel het soms vechten tegen de bierkaai lijkt, gelooft Batstra dat een hoop kleine acties...

  • 26 januari 2024

    Vader in de gevangenis: Wat voor impact heeft dat op het gezin?

    Hoewel zo’n 28.300 kinderen in Nederland een vader in de gevangenis hebben, is er slechts beperkt onderzoek naar de impact hiervan op het gezin gedaan. Socioloog Simon Venema − onderzoeker bij Verslavingszorg Noord Nederland en verbonden aan de...