Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Oratie Johannes Westberg: Theorie en geschiedenis van het onderwijs

22 mei 2023

Waarom en op welke manier zijn Europese onderwijssystemen ontstaan? Deze vragen staan centraal in het onderzoek van Johannes Westberg. Op 2 juni vertelt hij er meer over tijdens zijn oratie in het Academiegebouw.

Johannes Westberg

Als we de huidige situatie in het onderwijs beter willen begrijpen, dan ontkomen we er volgens Johannes Westberg niet aan om ook naar het verleden te kijken. Of het nu gaat om leerprestaties, het welzijn van studenten of de manier van lesgeven: het verleden kan ervoor zorgen dat we het in de toekomst beter gaan doen. "Historisch onderzoek geeft ons belangrijke informatie over zowel ons recente als ons minder recente verleden. Hiermee kunnen we zowel onbedoelde misverstanden als opzettelijke leugens over ons onderwijsverleden bestrijden."

Onderwijsexpansie

Op 2 juni vertelt Westberg meer over zijn onderzoek tijdens zijn oratie ‘Waarom geschiedenis belangrijk is in onderwijsonderzoek: reflecties op het snijvlak van de sociale en de menswetenschappen’. Aan de hand van voorbeelden uit zijn eigen onderzoek, zoals 19e-eeuwse onderwijspraktijken, de positie van vrouwelijke leerkrachten aan het begin van de 20e eeuw en marketingprocessen in het 21e-eeuwse kleuteronderwijs, zal hij de relevantie van historisch onderzoek bespreken.

Toekomst

In de komende jaren hoopt Westberg het onderzoeksgebied ‘theorie en geschiedenis van het onderwijs’ populairder te maken in Nederland. "In vergelijking met andere Europese landen is de geschiedenis van het onderwijs een relatief klein onderzoeksveld in Nederland. Door mijn ervaring in het promoten van dit vakgebied in Scandinavië, door middel van netwerken, workshops, conferenties en een aantal aanzienlijke onderzoeksbeurzen, hoop ik historische methoden en onderzoek naar het onderwijs ook hier te promoten. Het werk dat we doen in zowel onze onderzoekseenheid Onderwijs in Cultuur als het Nederlandse Expertisecentrum in Theorie en Geschiedenis van Onderwijs en Psychologie, zal hierbij een sleutelrol spelen."

Meer informatie

Wanneer:
vr 02-06-2023 14:15 - 15:00
Waar:
Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Laatst gewijzigd:24 mei 2023 12:07
View this page in: English

Meer nieuws

  • 05 maart 2024

    'Ook grijze muizen kunnen creatief zijn'

    Organisatiepsycholoog Eric Rietzschel onderzoekt creativiteit op de werkvloer. Volgens hem helpt creativiteit ons om verder te komen, maar is er ook een negatieve kant.

  • 31 januari 2024

    Laura Batstra strijdt op social media tegen stoornisdenken 

    Hoogleraar orthopedagogiek Laura Batstra zet zich in tegen stoornisdenken en overmedicalisatie. Dat doet ze onder andere door posts op social media. Hoewel het soms vechten tegen de bierkaai lijkt, gelooft Batstra dat een hoop kleine acties...

  • 26 januari 2024

    Vader in de gevangenis: Wat voor impact heeft dat op het gezin?

    Hoewel zo’n 28.300 kinderen in Nederland een vader in de gevangenis hebben, is er slechts beperkt onderzoek naar de impact hiervan op het gezin gedaan. Socioloog Simon Venema − onderzoeker bij Verslavingszorg Noord Nederland en verbonden aan de...