Kaartspel VIEWS helpt emoties rondom duurzaamheid begrijpen
Stel je voor: een kleine stad is van plan windmolens te plaatsen. Om de opinie te peilen organiseert de gemeenteraad een inspraakavond en de emoties van raadsleden en burgers lopen hoog op. Hoe kun je de belangen van al deze mensen verenigen met de wens om duurzaam te innoveren? Dit is de basis van VIEWS, een kaartspel ontwikkeld door onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Technische Universiteit Delft.
De relatie tussen waardes en emotie
In VIEWS vormen de spelers samen een open inspraakavond waarbij een beslissing over het al dan niet invoeren van een innovatie moet worden genomen. Spelers moeten samen uitzoeken welke emoties er spelen en aan welke persoonlijke kernwaarden deze zijn gekoppeld, onderzoek wijst namelijk uit dat een sterke emotionele reactie voortkomt uit een kernwaarde die iemand heeft. Mensen kunnen negatieve gevoelens hebben bij innovaties die kenmerken hebben die hun kernwaarden bedreigen, terwijl ze positieve gevoelens kunnen hebben bij innovaties die kenmerken hebben die hun kernwaarden ondersteunen. In VIEWS onderzoeken spelers de verbanden tussen deze waarden en de emoties die daaruit voortkomen.
Inzicht in emoties
Het spel is met name bedoeld voor (technische) ontwikkelaars van innovaties en beleidsmakers, maar kan gespeeld worden door iedereen die meer inzicht wil in de emoties en waarden die spelen rondom duurzame innovaties.
Bezoek voor meer informatie de website van VIEWS. Hier vind je meer achtergrond over het spel en kun je de kaarten gratis downloaden.
Opmerkingen of vragen over dit stuk? Neem contact op met de afdeling Communicatie, Marketing en Voorlichting van GMW.
Laatst gewijzigd: | 01 februari 2022 09:51 |
Meer nieuws
-
07 mei 2025
Leerlingen onderzoeken geluid rondom scholen
Psycholoog Kirsten van den Bosch weet het al langer: geluid is veel meer dan achtergrondruis. Nu krijgt ze de kans om dat grootschalig zichtbaar te maken.
-
29 april 2025
Elitisme even bedreigend als populisme
Bij ‘racisme’ of ‘seksisme’ worden mensen beoordeeld op huidskleur of gender en als gevolg daarvan anders en minderwaardig gevonden. Maar er is ook iets wat je ‘educationisme’ zou kunnen noemen: ‘hoogopgeleiden’ die neerkijken op ‘laagopgeleiden’....
-
15 april 2025
Impact gaswinningsproblemen op Groningers: negatieve ontwikkeling zet niet door, maar meerdere keren schade blijft een punt van zorg
Impact gaswinningsproblemen op Groningers: negatieve ontwikkeling zet niet door, maar meerdere keren schade blijft een punt van zorg