Skip to ContentSkip to Navigation

Twee nieuwe onderzoeksprojecten: veerkracht onder jongeren en misvattingen over sociale realiteit

06 juli 2023

Kun je foto’s van jongeren gebruiken om hun veerkracht te voorspellen? En in hoeverre klopt het beeld wat we van de mensen om ons heen hebben eigenlijk? Deze vragen staan centraal in de nieuwe onderzoeksprojecten van Vera Heininga en Vincenz Frey. Beiden ontvingen onlangs een NWO Open Competitie XS beurs.

Vera Heininga
Vera Heininga
Veerkracht en kwetsbaarheid

Het nieuwe project van Vera Heininga gaat over het herkennen van veerkracht en kwetsbaarheid onder jongeren. Bijna de helft van de Nederlandse jongeren in de leeftijdsgroep 16-30 jaar heeft psychische problemen, zoals angst- en depressieve symptomen. Met behulp van machine learning gaat Heininga onderzoeken of risicofactoren en beschermende factoren voor psychische problemen kunnen worden afgeleid uit foto’s die worden gepost op de nieuwe sociale media app “Be Real”.

Vincenz Frey
Vincenz Frey
Sociale perceptie

Volgens Vincenz Frey klopt het beeld wat we van het gedrag en de opvattingen van de mensen om ons heen hebben vaak niet. Zelfs niet als het gaat om vrienden. Dit onjuiste beeld kan schadelijke gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan jongeren die het alcoholgebruik van hun leeftijdsgenoten overschatten en daardoor zelf meer gaan drinken. Omdat er nog niet zoveel bekend is over hoe zulke misvattingen ontstaan, gaat Frey in zijn project onderzoeken hoe informatiestromen in sociale netwerken misvattingen beïnvloeden.


Laatst gewijzigd:18 juli 2023 17:04
View this page in: English

Meer nieuws

  • 15 juli 2024

    12 miljoen euro voor onderzoek naar impact groene waterstof

    Een consortium dat onderzoek doet naar de sociaaleconomische impact van waterstof met onder andere onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen heeft 12 miljoen euro toegekend gekregen van wetenschapsfinancier NWO.

  • 11 juli 2024

    Toegewijde docent en mentor gedecoreerd

    Op donderdag 11 juli 2024 is José Heesink met pensioen gegaan. Tijdens haar afscheid ontving ze een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Koen Schuiling van de gemeente Groningen.

  • 27 juni 2024

    Oefenen met VR-kleuterklas wint Nederlandse Onderwijspremie 2024

    Het project ‘De Klas op Orde met Virtual Reality’ van de Rijksuniversiteit Groningen heeft de Nederlandse Onderwijspremie 2024 gewonnen. Het project, een samenwerking van onder andere Jolien Mouw, universitair docent Onderwijswetenschappen, en het...