Skip to ContentSkip to Navigation
Rijksuniversiteit Groningenfounded in 1614  -  top 100 university
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Promotie Esther Veenstra. Food for thought. The role of food-related cognitive-motivational mechanisms in dysfunctional eating

28 november 2011

Veel mensen doen hun best om af te vallen door een dieet te volgen. De meeste mensen houden dat maar korte tijd vol en laten zich uiteindelijk toch weer verleiden door het ‘verboden’ voedsel. Een opmerkelijke uitzondering hierop vormen mensen met anorexia nervosa: zij zijn juist heel succesvol in het beperken van wat ze eten, waardoor ze zelfs ondergewicht ontwikkelen. Esther Veenstra onderzocht een aantal mogelijke mechanismen die hieraan ten grondslag zouden kunnen liggen, met name de eventuele rol van automatische onbewuste processen. Is lijnen wellicht zo moeilijk vol te houden omdat onbewuste processen je in een onbewaakt ogenblik toch weer verleiden tot het eten van ongezond voedsel? Proefpersonen deden daartoe een computerexperiment waarbij de automatische neiging om op voedsel af te gaan of juist te vermijden werd geregistreerd.

 

De proefpersonen met anorexia nervosa lieten inderdaad een verminderde automatische neiging zien om op voedsel af te gaan, terwijl de proefpersonen die vaak hadden gefaald in hun lijnpogingen juist wel sterker geneigd waren om op het voedsel af te gaan. In de toekomst zou dit mechanisme wellicht ingezet kunnen worden bij de behandeling en/of preventie van eetstoornissen.

 

Esther Veenstra (Eindhoven, 1982) studeerde psychologie aan de RUG en deed haar promotieonderzoek bij de afdeling Klinische Psychologie en de onderzoeksschool Experimentele Psychopathologie (EPP). Het werd gefinancierd door Accare en het Heijmans instituut voor psychologisch onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

 

-------

Food for thought. The role of food-related cognitive-motivational mechanisms in dysfunctional eating

Datum: 28 november 2011

Promotie: mw. E.M. Veenstra-Wijnen, 14.30 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Food for thought. The role of food-related cognitive-motivational mechanisms in dysfunctional eating

Promotor(s): prof.dr. P.J. de Jong

Faculteit: Gedrags- en Maatschappijwetenschappen


Laatst gewijzigd:20 juni 2024 07:36
Deel dit Facebook LinkedIn

Meer nieuws

  • 07 oktober 2025

    Wat kunst met ons doet

    Psycholoog Ralf Cox onderzoekt wat kunst met mensen doet – van hartslag tot associatie, van emotie tot sociale interactie. Zijn onderzoek laat zien dat kunstbeleving zowel meetbaar als ongrijpbaar is.

  • 01 oktober 2025

    EU-burgers over klimaatmaatregelen: steun voor subsidies, tegen belastingen

    Na een zomer met meerdere hittegolven die erger worden gemaakt door klimaatverandering, laat een nieuwe studie zien dat veel EU-burgers bereid zijn verschillende vormen van klimaatbeleid te steunen.

  • 03 september 2025

    Katherine Stroebe koninklijk onderscheiden

    Op 2 september 2025 is Katherine Stroebe (Duitsland, 1975), voormalig adjunct hoogleraar Sociale Psychologie bij de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de RUG, koninklijk onderscheiden. Uit handen van burgemeester Roelien Kamminga...