Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Promotie A.M. (Anne) van Valkengoed, MSc. Reality, causes, consequences: the role of climate change perceptions in climate adaptation

Wanneer:do 23-06-2022 om 09:00
Waar:Academiegebouw RUG

Promotie: A.M. (Anne) van Valkengoed, MSc
Wanneer: 23 juni 2022
Aanvang: 09:00
Promotor: prof. dr. E.M. (Linda) Steg
Copromotor: G. (Goda) Perlaviciute, Dr
Waar: Academiegebouw RUG
Faculteit: Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

De rol van perceptie bij gedrag om klimaatverandering te verminderen

Individuen en huishoudens zullen een breed scala aan acties moeten ondernemen om zich te beschermen tegen de risico’s van een veranderend klimaat. Deze lopen uiteen van het steunen van klimaatadaptief beleid en informatie zoeken over klimaatrisico’s tot het nemen van voorzorgsmaatregelen in de eigen leefsituatie. Anne van Valkengoed onderzocht welke rol de percepties van de realiteit, oorzaken, en gevolgen van klimaatverandering een rol spelen bij klimaatadaptieve acties.

Percepties van klimaatverandering zijn geen wondermiddel waarmee elk type klimaatadaptieve actie gestimuleerd kan worden. Het is ook nodig dat mensen de risico’s zien van specifieke gevolgen van klimaatverandering, zichzelf in staat achten om klimaatadaptief gedag te vertonen en geloven dat klimaatadaptief gedrag effectief zal zijn. Daarom is beleid noodzakelijk dat rekening houdt met zowel percepties van klimaatverandering als meer risico- en gedrags-specifieke factoren, zoals risicoperceptie en percepties van effectiviteit van handelingen. Pas dan wordt het mogelijk op grote schaal mensen te motiveren zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering.

View this page in: English