Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit Godgeleerdheid en GodsdienstwetenschapNieuwsarchief

Masteropleidingen Theologie en Religiewetenschappen RUG beste in hun categorie

08 maart 2018

In de vandaag verschenen Keuzegids Masters zijn de eenjarige master Theologie en Religiewetenschappen en de tweejarige Research Master Theologie en Religiewetenschappen van de RUG gewaardeerd met 74 punten. Net geen topopleiding, maar wel de beste van Nederland in hun categorie. De bacheloropleidingen Theologie en Religiewetenschappen kregen in het najaar van 2017 wel het predicaat Topopleiding. “Leer je liever vanuit een seculiere invalshoek, dan vind je bij de RUG kwalitatief hoogstand onderwijs.”

“Zowel de eenjarige master als de researchmaster van de RUG scoort goed” staat in de Keuzegids Masters 2018. Beide opleidingen kregen 74 punten. De tweejarige Research Master is daarmee voor de derde keer op rij de beste Research Master van Nederland op het gebied van Theologie en Religiewetenschappen. Net geen topopleiding zoals vorig jaar. “We zijn nu bezig met een herziening van het curriculum van de Research Master. Die is dit jaar al ingezet. Volgend jaar krijgen studenten binnen deze master nog meer ruimte om hun eigen interesses te volgen door middel van individuele tutorials. Het is onze ambitie om het predikaat Topopleiding voor deze opleiding weer terug te krijgen”, aldus vice-decaan Sipco Vellenga, verantwoordelijk voor het onderwijs aan de faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de RUG.

Eenjarige Master Theologie en Religiewetenschappen

Twee jaar geleden was de eenjarige master Theologie en Religiewetenschappen nog een topopleiding. Vorig jaar kelderde de waardering naar een magere 60 punten. “We zijn nu duidelijk weer op de goede weg”, zegt Vellenga. “Helaas hadden we destijds te maken met uitval van docenten door ziekte wat de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede kwam. In 2017 zijn we gestart met twee nieuwe tracks in de masteropleiding: Religion and Cultural Heritage, en Religion and Pluralism, Ancient and Modern.In 2018 starten we met de track Religion, Health and Wellbeing. Samen met de al bestaande track in Religion, Conflict and Globalization en de dit jaar nieuw gestarte masteropleiding tot leraar Godsdienst en Levensbeschouwing, sluiten we nu beter aan op specifieke sectoren op de arbeidsmarkt, zoals onderwijs, erfgoedbeheer, gezondheidszorg en politiek & internationale samenwerking. Ook van de eenjarige master gaan we weer een topopleiding maken. Op 23 maart organiseren we een voorlichtingsdag over deze nieuwe opleidingen.”

De opleiding staat bij de eenjarige masters nog wel achter de Protestants Theologische Universiteit (locatie Groningen) en de Theologische Universiteit Kampen met hun specifiek theologische eenjarige masterprogramma's en de masteropleiding Zorgethiek en Beleid van de Universiteit voor Humanistiek. Van de reguliere eenjarige masters Theologie en Religiewetenschappen, scoort Groningen echter wel het hoogst.

Oordeel Keuzegids

“Leer je liever vanuit een seculiere invalshoek, dan vind je bij de RUG kwalitatief hoogstand onderwijs”, zo concludeert de Keuzegids. De Keuzegids komt tot haar oordeel mede op basis van de beoordeling van studenten via de Nationale Studenten Enquête. Studenten Theologie en Religiewetenschappen zijn met name te spreken over de kwaliteit van de docenten, zowel op het gebied van didactiek en deskundigheid als op het gebied van hun betrokkenheid bij de ontwikkeling van hun studenten. Het minst tevreden zijn de studenten ten aanzien van de praktijkgerichtheid van de opleiding. De nieuwe tracks, die een vaste stagecomponent hebben, moeten hier verandering in brengen.

Keuzegids Masters 2018

In de Keuzegids worden alle Nederlandse masteropleidingen kort beschreven. Bij de meeste wordt een kwaliteitsoordeel gegeven, op basis van studentenoordelen en het oordeel van keurmerkinstantie NVAO.Sommige studies zijn zo goed dat de redactie ze het label Topopleiding geeft (een score van 76 punten of meer). Landelijk kregen 157 masteropleidingen dit label. Van de masters van de RUG mogen zich 17 Topopleiding noemen. De Keuzegids heeft de RUG aangewezen als beste masteruniversiteit van Nederland binnen de categorie ‘brede of algemene’ universiteiten.

Zie ook:

Laatst gewijzigd:15 maart 2018 09:40
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 12 december 2018

  Vredesambassadeur worden

  Vicki Collinge en Marieke Klijnstra rapporteren over hun bezoek aan de UN Peace Summit for Emerging Leaders in Bangkok, 28-30 november 2018.

 • 23 november 2018

  Lancering Centrum voor Religie, Gezondheid en Welzijn

  Op 30 november 2018 wordt het Centrum voor Religie, Gezondheid en Welzijn van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen gelanceerd met een symposium over aardbevingen, seksueel welzijn en de dood. Het Centrum...

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...