Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Van huis uit Marokkaans - Over verweven loyaliteiten

02 april 2009
Van huis uit Marokkaans

Marjo Buitelaar portretteert in haar nieuwe boek hoogopgeleide Marokkaanse migrantendochters

Marokko is de grond onder mijn voeten, Nederland het dak boven mijn hoofd.’ Zo vat een Marokkaanse migrantendochter de betekenis van de migratie in haar leven samen. Eind jaren negentig hadden nog maar weinig vrouwen van Marokkaanse afkomst een Nederlands hbo- of universitair diploma op zak. Vijfentwintig van hen vertelden toen aan Marjo Buitelaar hun levensverhaal. Tien jaar later deed tweederde van hen mee aan een vervolginterview. Het relaas van hun ervaringen is te vinden in het nieuwe boek van de Groningse antropologe dat eind april verschijnt.

Hoe vonden deze ‘pioniers’ zonder rolmodellen hun weg in de Nederlandse samenleving en wat hebben zij gedaan met het culturele en religieuze erfgoed van hun ouders? Waar en bij wie voelen zij zich thuis en welke persoonlijke ontwikkeling hebben ze de afgelopen tien jaar doorgemaakt? Wat was de impact van 11 september en de moord op Theo van Gogh op hun leven en hoe ervaren zij het Nederlandse debat over integratie en de islam?

De verhalen van deze migrantendochters gaan over verweven loyaliteiten. Aan de hand van portretten en thematisch geordende verhalen schetst Van huis uit Marokkaans een beeld van de sociale stijging van de vrouwen, hun banden met Marokko en Nederland, en hun ervaringen als moslim en vrouw. De spanning tussen de wens om uit te vliegen en de aantrekkelijke, maar soms ook benauwende kanten van ‘nestgeur’ loopt als een rode draad door het boek.

Marjo Buitelaar (1958) is universitair hoofddocent Antropologie van moslimsamenlevingen aan de Rijksuniversiteit Groningen en doet onderzoek in Marokko en onder Marokkaanse Nederlanders. Zij schreef Ramadan, sultan van alle maanden (2004, 3e druk, Bulaaq), Het badhuis tussen hemel en hel (1996, samen met Geert Jan van Gelder, Bulaaq), Islam en het dagelijks leven. Religie en cultuur onder Marokkanen (2006, Atlas) en redigeerde o.a. Uit en thuis in Marokko. Antropologische schetsen (Bulaaq, 2007).  

Noot voor de pers

Meer informatie: mw. dr. Marjo Buitelaar ,

tel: 0595-425442/0625084427,

e-mail: m.w.buitelaar rug.nl

Uitgeverij Bulaaq, 347 blz.

prijs: 24,50 euro

Redactie

Afdeling Communicatie / Postbus 72, 9700 AB Groningen / 050-363 44 44 / communicatie rug.nl / www.rug.nl

Rijksuniversiteit Groningen

De Rijksuniversiteit Groningen behoort tot de top van de Europese research-universiteiten en is internationaal georiënteerd. De universiteit is maatschappelijk actief en voelt zich betrokken bij haar omgeving. Talent, ambitie en prestatie van de 25.000 studenten en 5.500 medewerkers worden waar mogelijk gehonoreerd. De universiteit viert in 2009 haar 395-jarig bestaan.

Laatst gewijzigd:08 augustus 2023 12:07

Meer nieuws