Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit Godgeleerdheid en GodsdienstwetenschapOnderwijsScholierenprojectenDe kerk als 3D-geschiedenisboekLespakket 'De kerk als 3D-geschiedenisboek'

Les 1: Het heilige aan gruzelementen

De beeldenstorm en zijn gevolgen

Verspreid over heel Nederland staan nog zo’n 900 middeleeuwse kerken. Ze zijn gebouwd in de romaanse en de gotische stijl. Het zijn de oudste bouwwerken die in ons land nog overeind staan. Deze monumenten en hun interieurs vertellen ons veel over de Nederlandse geschiedenis. Onze cultuur, ons wereldbeeld, ons denken over de zin van het leven, over goed en kwaad, man en vrouw, etc. is voor een heel groot deel historisch bepaald. Om onszelf en onze leefwereld beter te begrijpen moeten we studie maken van onze geschiedenis. Door in oude kerken naar binnen te gaan en die te bestuderen krijgen we toegang tot dit verleden. Op sommige plaatsen is er in de laatste driehonderd jaar maar heel weinig veranderd. Als we de kerkinterieurs leren ‘lezen’, wordt de oude kerk een soort tijdmachine waar we in kunnen stappen en een reis kunnen maken naar de vijftiende, de zeventiende of de negentiende eeuw, net waar onze interesse ligt.

In les 1 kijken we naar de inrichting en functie van de Rooms-katholieke kerk in de Middeleeuwen. Vervolgens verdiepen we ons in de beeldenstorm: hoe ontstond deze en in welke historische en religieuze context moeten we deze gebeurtenis plaatsen?

Aanvragen

Gebruik het aanvraagformulier om toegang te krijgen tot het complete lespakket inclusief prezis, 3D-animaties en docentenhandleiding.

Laatst gewijzigd:11 juli 2014 12:07