Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculty of Science and EngineeringDe faculteitFacultaire Technische DienstAfdeling Mechanica

CAD, Computer Aided Design

De integratie van de computer in het ontwerpproces is al vele jaren een feit. Niet enkel voor het uitwerken en detailleren van 3D modellen, maar ook voor de grafische ondersteuning van de opdrachtgever, voor economische, ergonomische en technische verificatie, etc....

CAD systemen stellen de ontwerper / constructeur in staat om een ontwerp vanuit elke hoek en van elke afstand te bekijken. De software houdt alle veranderingen bij en onderlinge ontwerp parameters worden automatisch bijgewerkt.

De D van CAD betekent voor de FTD niet Drafting maar Design. Een technische tekening is uiteindelijk een afgeleide van een uitgewerkt 3D model en wordt in bepaalde gevallen gebruikt om produkten te kunnen maken of produktie uit te besteden (In veel gevallen hoeft er geen tekening gemaakt te worden en kan een 3D model direkt gebruikt worden om de produktiemachines te sturen, zie CAM ).

Het maken van een technische tekening is geen doel op zich maar een hulpmiddel. De tekeningen (aanzichten, doorsnedes, 3D aanzichten) worden voor een groot deel door de software zelf gegenereed en zijn gekoppeld aan het 3D model.

Hoofdactiviteit in het ontwerpproces is dus niet het tekenen van aanzichten en doorsnedes maar 3D modelleren, het visualiseren van technische kennis, verbeelding en inzichten.

Terug naar de afdeling Mechanica

CAD Werkstation
CAD Werkstation
Laatst gewijzigd:01 februari 2017 00:46
printView this page in: English