Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Sonja Billerbeck partner in EIC Pathfinder project

07 september 2023
dr. Sonja Billerbeck
dr. Sonja Billerbeck

Dr. Sonja Billerbeck is partner in een onderzoeksconsortium dat een European Innovation Council (EIC) Pathfinder-subsidie toegekend heeft gekregen binnen het Horizon Europe programma. Het project genaamd HYDROCOW ontvangt 5,5 miljoen euro. Billerbeck, onderzoeker bij het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB), ontvangt bijna 1,5 miljoen euro voor haar aandeel in het project. Het consortium bestaat uit partners uit Finland, Duitsland, Zwitserland en Nederland. Het Finse bedrijf Solar Foods is coördinator.

EIC Pathfinder-subsidies zijn bedoeld om publiek-private partnerschappen te ondersteunen bij het onderzoeken of ontwikkelen van een opkomende baanbrekende technologie.

Waterstofoxiderende bacteriën ontwikkeld om CO2 om te zetten naar wei-eiwitten (HYDROCOW-project)

Melkeiwit speelt een belangrijke rol in voeding. De melkproductie heeft echter aanzienlijke milieueffecten, van de uitstoot van broeikasgassen tot een grote vraag naar land. Het HYDROCOW-project richt zich op deze effecten door een microbieel platform te ontwikkelen voor de CO2-neutrale productie van zuiveleiwitten. Daarbij wordt een waterstofoxiderende bacterie (eHOB) met een uniek eiwituitscheidingssysteem toegepast. Op deze manier worden CO2 en later ook N2 gevaloriseerd tot voedselveilige eiwitten, en geheel losgekoppeld van de landbouw.

Het eerste product waarvoor is gekozen is de belangrijkste melkcomponent, beta-lactoglobuline, maar in principe kan de technologie in de toekomst op vele manieren gebruikt worden. Op de lange termijn heeft het te ontwikkelen platform de potentie om niet alleen conventioneel geproduceerde voedseleiwitten te vervangen, maar ook eiwitten te leveren voor materialen of behandelmethodes, belangrijk voor de gezondheid van mens en dier.

Illustratie van een melkeiwit dat wordt afgewerlt en uitgescheiden via een celmembraan (Bron: Solar Foods)
Illustratie van een melkeiwit dat wordt afgewerlt en uitgescheiden via een celmembraan (Bron: Solar Foods)

EIC Pathfinder/Horizon Europe

Met het Pathfinder-programma ondersteunt de European Innovation Council de verkenning van gedurfde ideeën voor radicaal nieuwe technologieën. De subsidies zijn bedoeld voor vergevorderd onderzoek, met de focus op wetenschappelijke samenwerkingen die technologische doorbraken en toepassing ondersteunen. EIC Pathfinder is een instrument binnen het Horizon Europe programma van de Europese Unie.

Laatst gewijzigd:08 september 2023 14:41
View this page in: English

Meer nieuws