Prof. Onck partner in ENW-GROOT-project van 2,7 miljoen euro
Prof. dr. Patrick Onck van het Zernike Institute for Advanced Materials (ZIAM) is partner in een ENW-GROOT-project van NWO. Het consortium ontvangt 2,7 miljoen euro voor het project ‘Guardians of Protein Disorder’. Prof. dr. Onck werkt in dit consortium samen met vier partners van ERIBA, UMCG en TU Delft. Prof. dr. Veenhoff van ERIBA (European Institute for the Biology of Aging) coördineert het consortium. Onck ontvangt 580.000 euro voor zijn aandeel in het project.

Intrinsiek ongestructureerde eiwitten zijn eiwitten die geen vaste vorm hebben. Ze vervullen essentiële functies in cellen, maar zijn ook betrokken bij eiwitaggregatieziekten zoals de ziekte van Parkinson en ALS. Intrinsiek ongestructureerde eiwitten kunnen in verschillende fasen voorkomen, zoals een vloeibare druppel, een gel of een vastere vorm, een aggregaat (samenklontering). Het doel van het onderzoeksproject is om uit te zoeken welke bewakingsmechanismen ervoor zorgen dat de ongestructureerde eiwitten in de juiste fase aanwezig zijn om hun biologische functie uit te voeren en ziekte te voorkomen. Door te bestuderen hoe de overgangen tussen deze verschillende fasen worden bewaakt denken de onderzoekers een bijdrage te kunnen leveren aan een beter begrip van eiwitaggregatieziekten.
De onderzoeksgroep van prof. dr. Onck zal grofkorrelige moleculaire dynamica berekeningen uitvoeren om de onderliggende fysische mechanismen bloot te leggen die verantwoordelijk zijn voor de verschillende faseovergangen.
Laatst gewijzigd: | 12 mei 2020 12:56 |
Meer nieuws
-
20 mei 2025
Van oesterzwam tot overall
Een shirt van schimmels - of preciezer gezegd van mycelium textiel. Het zou een goede stap kunnen zijn richting een duurzamere mode-industrie. Tenminste: als het materiaal zó ontwikkeld kan worden dat het goed bruikbaar is voor kleding én...
-
20 mei 2025
Huishoudens kunnen uitstoot met 40 procent verlagen door gedragsverandering
Wanneer de rijkste huishoudens hun dagelijkse gewoontes aanpassen kan dat de totale uitstoot van broeikasgassen door huishoudens met 40 procent omlaag brengen.
-
19 mei 2025
Wetenschap Werkt | Recycling van rubber mogelijk dankzij revolutionaire methode
Hij ontving op 13 mei de Ben Feringa Impact Award (categorie onderzoekers): Francesco Picchioni , hoogleraar Chemische Technologie (FSE). Waarom hij deze prijs kreeg? Zijn belangrijke innovatie waarmee rubber zonder kwaliteitsverlies kan worden...