Prof. dr. Marrink en dr. Jansen partners in ENW-GROOT project van 2,7 miljoen
Prof. dr. Siewert-Jan Marrink van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB) en dr. Thomas la Cour Jansen from the Zernike Institute for Advanced Materials (ZIAM) zijn twee van de zes partners in een ENW-GROOT-project van de NWO. Het project ontvangt in totaal 2,7 miljoen euro voor onderzoek naar hoe het PsbS-eiwit in planten gevaar kan herkennen.
Planten zijn voor hun energievoorziening afhankelijk van zonlicht. Met behulp van een ingenieus antennesysteem gebruiken ze dit licht zeer efficiënt, maar bij fel zonlicht neemt de kans op fotoschade aanzienlijk toe. Planten kunnen deze gevaren het hoofd bieden door het gebruik van een speciaal eiwit genaamd PsbS. Het is echter volledig onbekend hoe dit eiwit zijn werk doet. Met geavanceerde experimentele en theoretische methoden onderzoekt het consortium hoe PsbS het gevaar kan herkennen en een cascade van processen in gang kan zetten die leiden tot efficiënte fotobescherming. Prof. Croce van de Vrije Universiteit Amsterdam coördineert het consortium.

Laatst gewijzigd: | 21 april 2020 17:02 |
Meer nieuws
-
20 mei 2025
Van oesterzwam tot overall
Een shirt van schimmels - of preciezer gezegd van mycelium textiel. Het zou een goede stap kunnen zijn richting een duurzamere mode-industrie. Tenminste: als het materiaal zó ontwikkeld kan worden dat het goed bruikbaar is voor kleding én...
-
20 mei 2025
Huishoudens kunnen uitstoot met 40 procent verlagen door gedragsverandering
Wanneer de rijkste huishoudens hun dagelijkse gewoontes aanpassen kan dat de totale uitstoot van broeikasgassen door huishoudens met 40 procent omlaag brengen.
-
19 mei 2025
Wetenschap Werkt | Recycling van rubber mogelijk dankzij revolutionaire methode
Hij ontving op 13 mei de Ben Feringa Impact Award (categorie onderzoekers): Francesco Picchioni , hoogleraar Chemische Technologie (FSE). Waarom hij deze prijs kreeg? Zijn belangrijke innovatie waarmee rubber zonder kwaliteitsverlies kan worden...