Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

DeepNL-subsidie voor Dr. Miocic

05 maart 2021

Dr. Johannes Miocic van het Energy and Sustainability Research Institute Groningen ( ESRIG ) heeft een DeepNL-subsidie ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De subsidie ter waarde van EUR 750.000 is voor zijn project ‘The role of heterogeneity in controlling the geomechanical behaviour of sandstone reservoirs’.

De aardbevingen in Groningen worden veroorzaakt door de verdichting van zandsteen als gevolg van aardgaswinning. Dit verdichtingsproces hangt af van het type zandkorrels, hun vorm, de ruimte tussen de korrels en van de mineralen die de korrels verbinden - ofwel: de petrografie. Miocic zal zowel microscopische en chemische analyses als verdichtingsexperimenten gebruiken om deze aspecten in Groningse zandsteenmonsters te bestuderen. Daarmee kunnen computermodellen voor het hele gebied gemaakt worden. De resultaten zullen helpen om te voorspellen waar zandsteen in de toekomst waarschijnlijk gaat verdichten en dus waar de bodem zal gaan dalen.

DeepNL

DeepNL wil bijdragen aan een beter begrip van het gedrag van de diepe ondergrond, onder invloed van de activiteiten die de mens daarin onderneemt.

Laatst gewijzigd:08 maart 2021 12:47
View this page in: English

Meer nieuws