Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Spatial Sciences

De toekomst van ruimtelijk Nederland – 5e Nationaal Ruimtelijk Verkiezingsdebat

Vrijdagavond 3 november in Groningen
09 oktober 2023
Ruimtelijk Verkiezingsdebat 2023
Ruimtelijk Verkiezingsdebat 2023

Op 22 November 2023 kiest Nederland een nieuw parlement. Wat betekent dit voor de toekomst van ruimtelijk Nederland? Politici debatteren op vrijdag 3 november tijdens het 5e Nationaal Ruimtelijk Verkiezingsdebat in Groningen over de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland. Aan de hand van actuele thema’s is het aan hen om de kiezers te overtuigen van hun visie en plannen voor de toekomst van ruimtelijk Nederland.

Ward Rauws, universitair hoofddocent planologie bij de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen, is als één van de initiatiefnemers al sinds 2010 betrokken bij het organiseren van het Ruimtelijk Verkiezingsdebat. Rauws: “Het debat is ontstaan omdat we onze studenten willen laten zien hoe politiek en planologie elkaar raken. Het is niet alleen een technisch onderwerp, maar gaat ook over in wat voor samenleving willen we leven.

Er zijn drie belangrijke onderwerpen die we tijdens het debat aansnijden over hoe we ons land kunnen voorbereiden op de toekomst. Ten eerste de woningcrisis. Er zijn te weinig huizen, bovendien sluit de huidige woningvoorraad niet aan bij de demografie. Nederland vergrijst, terwijl er voornamelijk wordt gebouwd voor gezinnen. Hierdoor kunnen ouderen bijvoorbeeld niet doorstromen naar een passende woning. Daarnaast bespreken we hoe die andere, wereldwijde crisis – de klimaatcrisis – van invloed is op de generaties na ons op het gebied van ruimtelijke onderwerpen. Welke plekken reserveren voor de klimaatadaptie in de toekomst? Denk aan uiterwaarden en laaggelegen plekken, zijn dat nog geschikte bouwbestemmingen? Hierin zullen keuzes gemaakt moeten worden en dat vraagt maatschappelijk debat. Ons derde onderwerp is de kanteling bij de overheid. Nationale Ruimtelijke Ordening is werd 13 jaar geleden opgeheven en het beleid was lang ‘sterker maken naar wat sterk is’. Daarin is nu een verschuiving gaande naar het ontwikkelen van heel Nederland, in plaats van de gebieden die het al goed doen. Hoe ziet die ontwikkeling eruit in verschillende gebieden met verschillende behoeften? Hoe zorg je voor een goede basis voor iedereen?”

De traditie

Het Ruimtelijk Verkiezingsdebat kent een traditie van spraakmakende en inhoudelijke debatten. In eerdere edities gingen onder meer Stientje van Veldhoven (D66), Jimmy Dijk (SP), Daniel Koerhuis (VVD), Harry van der Molen (CDA), Henk Nijboer (PvdA) en Jesse Klaver (Groenlinks) met elkaar in gesprek.

Het debat

Meer dan ooit worden de grote ruimtelijke vraagstukken als ‘crisis’ geduid: de klimaatcrisis, de woningcrisis, de biodiversiteitscrisis, en de vertrouwenscrisis tussen randstad en regio zijn voorbeelden hiervan. Graag geven we de volksvertegenwoordigers het podium om hun ideeën te presenteren over hoe Nederland deze crises kan pareren en wat voor land dit in 2050 oplevert.

De setting en doelgroep

Het opvallende gebouw Forum, dat met zijn scherpe lijnen als een moderne monolith afsteekt tegen de historische binnenstad van Groningen, zal deze editie het strijdtoneel vormen. Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen, vakgenoten, en andere geïnteresseerden zullen tot het publiek behoren. Via een live verbinding en mediapartners kan daarnaast iedere Nederlander worden bereikt.

Datum: 3 november 2023
Tijd: 20.30 - 22.00 uur
Locatie: Forum, Nieuwe Markt 1, Groningen

www.ruimtelijkverkiezingsdebat.nl

Laatst gewijzigd:09 oktober 2023 10:57

Meer nieuws

 • 26 januari 2024

  Project on sustainable urban logistics (GLEAM NSR) kicks off

  All partners in the project GLEAM NSR, led by the University of Groningen, met this week for the official kick-off at the university’s House of Connections. The project focuses on the role of governance towards just and green urban logistics. The...

 • 16 januari 2024

  Ward Rauws toegetreden tot De Jonge Akademie

  In 2024 krijgt De Jonge Akademie er weer tien nieuwe leden bij. Eén van deze nieuwe leden is Ward Rauws, planoloog bij de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen

 • 11 december 2023

  Join the 'Language and AI' community

  As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...