Education Master's Nederlandse studenten Studeren in Groningen

Huisvesting

Wil je op kamers in Groningen? Dat is een prima idee, want wonen in Groningen is een beleving op zich en verrijkt absoluut je studententijd. We hebben een aantal tips om je te helpen bij het vinden van een mooie kamer.

Begin op tijd met zoeken

Groningen is een populaire studentenstad, elk jaar zoeken 20.000 studenten een kamer. In vergelijking met andere steden valt het vinden van een kamer in Groningen niet altijd mee en kan het zeker een uitdaging zijn.

De allerbelangrijkste tip is dan ook: begin echt op tijd met zoeken. We raden je aan om in het voorjaar een start te maken met het zoeken van een kamer.

Als je namelijk wacht tot de zomervakantie, dan is de kans zeer klein dat je op tijd een woonplek hebt gevonden. Begin dus al met zoeken zodra je weet dat je in Groningen wil wonen.

Wat zijn je woonwensen?

Voordat je begint met zoeken, is het slim om na te denken over je woonwensen. Woon je het liefst samen met medestudenten of past alleen wonen beter bij je? En: welke wijken spreken je aan? Past het bij je om hartje binnenstad te wonen, of kies je liever voor een wat rustigere wijk? Als je weet wat je wil, maakt dit het zoeken (en vinden) makkelijker.

Kamers in Groningen zijn er echt in alle soorten en maten: klein, groot, met gedeelde badkamer of keuken, met een gezamenlijke huiskamer of keuken, studio’s, met dakterras of met tuin. Denk na over het bedrag wat je maandelijks kwijt wil aan huur en hoeveel vierkante meter de kamer moet zijn. De gemiddelde kamerprijs ligt ongeveer rond 400-500 euro in Groningen. Door de grote vraag naar studentenkamers is het wel heel moeilijk om een kamer te vinden die aan al je woonwensen voldoet, dus wees niet te kieskeurig.

Particulier of via de woningbouw?

De meeste studenten in Groningen huren hun kamer van een particuliere eigenaar. Dit kan via een kamerverhuurbedrijf, maar veel kamers worden soms ook door studenten aan studenten verhuurd: De eigenaar van het pand laat de vertrekkende student zelf een nieuwe huurder regelen.

Lefier en Nijestee zijn woningbouwverenigingen die studentenkamers verhuren. Particuliere verhuurders vind je bijvoorbeeld via Kamernet of door lid te worden van specifieke Facebookgroepen. Dagelijks worden er in deze Facebookgroepen oproepen voor beschikbare kamers geplaatst, waar je dan via een persoonlijk bericht op kan reageren. Wees wel voorbereid op hevige concurrentie.

Schrijf je ook in bij woningnetgroningen.nl. Dit is dé website waar het woningaanbod van de woningcorporaties wordt verzameld. Je vindt er sociale huurwoningen, maar ook woningen in de vrije sector. Let op, om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen kan de wachttijd wel meer dan vijf jaar zijn.

Kamernet helpt jou bij het zoeken naar een studenten-/jongerenwoning in Groningen. Wil je weten wanneer er een nieuwe woonruimte is die bij jouw wensen past dan kun je je bij Kamernet inschrijven.

Online zoeken en veel reageren

Op platformen zoals Kamernet of in Facebookgroepen is het belangrijk dat je het kameraanbod goed in de gaten houdt en snel reageert. Maak je reactie zo persoonlijk mogelijk, vertel bijvoorbeeld kort iets over jezelf. Probeer wat te vertellen over welke studie je wilt gaan doen, je hobby’s, wat je verwacht van je studententijd etc.. Zo kunnen toekomstige huisgenoten goed inschatten of je bij ze past.

Schakel ook vrienden en familie in om voor je uit te kijken of een oproepje te doen op sociale media.

Hospiteren

Vaak word je gevraagd om te komen hospiteren. Je bekijkt dan de kamer die je op het oog hebt en maakt kennis met je eventuele huisgenoten om te kijken of er een klik is: heel belangrijk als je in hetzelfde huis woont. Houd er rekening mee dat er vaak veel mensen komen kijken op zo’n hospiteeravond. Door de grote vraag naar kamers is het mogelijk dat er honderd studenten naar een hospiteeravond kunnen komen.

Tijdelijke woonruimte

Lukt het niet direct om vaste huisvesting te vinden? Overweeg dan een tijdelijke kamer. Studenten die voor een periode in het buitenland verblijven in verband met een stage of uitwisseling willen hun kamer vaak graag onderverhuren. Dit biedt de kans om voor een half jaar of een heel jaar in deze kamer te kunnen wonen.

Op kamers in Groningen

De Rijksuniversiteit Groningen biedt zelf geen studentenhuisvesting aan, maar werkt wel doorlopend samen met de gemeente en woningbouwverenigingen om te streven naar voldoende woonruimte voor de studenten.

Are you an international student? Please visit our pages for internationals.

Laatst gewijzigd:23 september 2021 12:57