Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsOpleidingenLerarenopleidingProfessionaliseringCursussen en PLG'sMenu

Geschiedenis - Oorlog in de Groninger Archieven

Nascholingsmiddag voor docenten geschiedenis over de Tweede Wereldoorlog en Koude Oorlog
Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen

Programma

12:30 – 13:00

Ontvangst met koffie en thee

13:00 – 14:00

Lezing van prof. dr. Frits Boterman

14:00 – 14:15

Koffie- en theepauze

14:15 – 15:15

Workshopronde I

15:15 – 15:30

Pauze en wisseling workshops

15:30 – 16:30

Workshopronde II

16:30 – 17:30

Afsluitende borrel en uitreiking certificaten

Groninger Archieven
Lezing

Hoe is het mogelijk dat er tijdens de Duitse bezetting (1940-1945) zoveel joden (ruim 102.000) in Nederland, in vergelijking met andere West-Europese landen als Frankrijk en België, door de nazi's zijn gedeporteerd naar en vermoord in de concentratie- en vernietigingskampen? Prof. dr. Frits Boterman gaat in zijn lezing in op deze vraag door, naast andere verklarende factoren, het beleid van de Duitse bezettingsautoriteiten in het vervolgingsproces onder de loep te nemen.

Workshops

Alle workshops worden tweemaal aangeboden. Bij uw inschrijving kunt u een voorkeurskeuze maken.

Workshop 1


(Anna van der Molen)

De Tweede Wereldoorlog in bronnen

Het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen beschikt over verschillend educatief materiaal, zoals leskisten, documentaires en interactieve digitale presentaties. Na een korte uitleg van het educatief materiaal, gaat u zelf aan de slag met een bronnenonderzoek. In verschillende groepjes probeert u een vraag over een gebeurtenis of persoon uit de Tweede Wereldoorlog te beantwoorden. Hiervoor staat verschillend materiaal uit de collectie van het Oorlogs- en Verzetscentrum tot uw beschikking, te denken valt aan persoonskaarten, verzetskaarten, krantenartikelen, brieven, documenten, affiches en foto’s.

De workshop eindigt met de presentatie van de gevonden antwoorden. Natuurlijk horen we graag hoe het zoeken is gegaan en hoe men denkt over de inzet van dergelijk bronnenonderzoek in de klas.

Foto: Marij Kloosterhof
Foto: Marij Kloosterhof

Workshop 2


(Peter Riem)

Leven onder dreiging. De Koude Oorlog in Groningen

Net als de rest van Nederland kreeg ook Groningen te maken met het vijandbeeld tussen Oost en West. Zo verschenen in het landschap luchtwachttorens, werden in de stad atoombunkers gebouwd en rees het plan voor de aanleg van een NAVO-legerbasis in Oost-Groningen. Met behulp van uniek archiefmateriaal is een lespakket gevormd dat niet alleen internationale gebeurtenissen

uit die tijd belicht, maar vooral ook de verhalen van de Koude Oorlog ‘dichterbij’ vertelt.

In deze workshop nemen wij uaan de hand van leerlingenopdrachten mee naar deze spannende tijd.
Foto: Engel Lameijer (DGP), collectie RHC Groninger Archieven (2208-4293)
Foto: Engel Lameijer (DGP), collectie RHC Groninger Archieven (2208-4293)

Workshop 3


(Jona van Keulen)

Ronddwalen in de geschiedenis

Wij bewaren ruim 30 km materiaal over de geschiedenis van onze stad en provincie en dat mag iedereen komen inzien. Maar alle stukken liggen in depots en zijn dus niet zo maar te bekijken. Hebt u altijd al eens willen weten hoe oude stukken worden bewaard, wat we allemaal bewaren over de geschiedenis van Groningen, hoe de provincie er vroeger uitzag of wanneer Groningen stadsrechten kreeg? Bent u benieuwd naar de inschrijving van Aletta Jacobs als eerste vrouwelijke student bij de universiteit?

In deze workshop nemen wij u mee naar onze depots die normaal niet voor publiek toegankelijk zijn. Daar vertellen wij over ons werk en u hoort de verhalen aan de hand van bijzondere stukken uit onze collectie. U krijgt nu dus de kans deze stukken van dichtbij te zien. Uiteraard laten we ook stukken zien, die we gebruiken bij onderwijsprojecten, zodat u ziet hoe gevarieerd de collectie van een archief is en u inspiratie opdoet voor het toepassen van historisch materiaal in uw onderwijs.
Foto: RHC Groninger Archieven
Foto: RHC Groninger Archieven
Datum en tijd

Donderdag 22 februari 2018, 13:00 – 17:30 uur.

Doelgroep      

Docenten geschiedenis (1e en 2e graad)

Locatie            

Groninger Archieven, Cascadeplein 4, 9726 AD Groningen. De Groninger Archieven bevinden zich op een paar minuten loopafstand van het station Groningen Centraal.

Kosten

Aan de nascholing zijn geen kosten verbonden. Naast de nascholing krijgt u de catering, een certificaat en toegang tot het online materiaal aangeboden.

Aanmelding

U kunt zich inschrijven via deze link. Wees er snel bij, want er zijn slechts 50 plaatsen beschikbaar en vol = vol.

Organisatie

Deze dag wordt georganiseerd door het Regionaal Historisch Centrum Groninger Archieven, het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen en het Expertisecentrum Vakdidactiek Noord van de Rijksuniversiteit Groningen.

Informatie bij
Laatst gewijzigd:17 januari 2018 09:30