Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven Centrum voor Informatie Technologie Nieuws

Groningen Digital Competence Centre ontvangt startsubsidie NWO

Expertise FAIR research data management gebundeld
25 januari 2021

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), heeft een impulsfinanciering toegekend aan het in oprichting zijnde Groningen Digital Competence Centre (GDCC). Het GDCC is een samenwerkingsverband tussen de Universiteitsbibliotheek (UB) en het Centrum voor Informatie Technologie (CIT) en wordt hét eerstelijnsloket voor onderzoekers en onderzoeksondersteuners van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) op het gebied van FAIR research data management. De reeds bestaande succesvolle data-initiatieven Research Data Office (RDO) en Data Federation Hub (DFH) worden opgenomen in het GDCC.

In het GDCC wordt alle relevante expertise op het gebied van FAIR research data management binnen de RUG op één plek gebundeld. De GDCC-medewerkers, met elk hun eigen expertise, ondersteunen zowel onderzoekers als onderzoeksondersteuners bij het gebruik van research data, research software en computing.

Doorontwikkeling Research Data Office en Data Federation Hub

Het GDCC is een samenwerkingsverband van de Universiteitsbibliotheek (UB) en het Centrum voor Informatie Technologie (CIT). Medewerkers van beide diensten bemannen de nieuwe organisatie. Het GDCC is de doorontwikkeling van de reeds bestaande succesvolle data-initiatieven Research Data Office (RDO) en Data Federation Hub (DFH). Hierdoor beschikt het GDCC bij de start over veel ervaring en heeft het korte lijnen met een groot netwerk van onderzoeks-ondersteuningsstructuren binnen faculteiten, onderzoeksinstituten en diensten.

Organisatorisch zal het GDCC onder het CIT-domein Onderzoek vallen en nauw samenwerken met faciliterende organisatieonderdelen van zowel de UB als het CIT.

Ook subsidie voor doorontwikkelen Virtual Research Environment

Naast de verkregen impulsfinanciering voor de inrichting van het GDCC heeft NWO ook een bijdrage toegezegd voor het ontsluiten van de RUG onderzoeksinfrastructuur voor nationale en internationale samenwerkingsverbanden in het kader van de doorontwikkeling van de Virtual Research Environment van de RUG.

Vacature Programmamanager GDCC

Momenteel wordt een Programmamanager GDCC geworven die het GDCC samen met het team van data specialisten verder vorm zal geven. Doel is dat het GDCC over twee jaar opgenomen is in de staande organisatie.

Landelijk netwerk

Het GDCC gaat deel uitmaken van een landelijk netwerk van Digital Competence Centers. Het NWO-programma ‘Lokale Digitale Competentie Centra’ bood alle Nederlandse universiteiten, universitair medische centra en de NWO- en KNAW-instituutsorganisatie de mogelijkheid een éénmalig impulsfinanciering aan te vragen.

Laatst gewijzigd:25 april 2022 10:14
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...