Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Molecular characterization of tumor vascular phenotype & pharmacology of antiangiogenic therapy

22 december 2010

Promotie: mw. E. Langenkamp, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Molecular characterization of tumor vascular phenotype & pharmacology of antiangiogenic therapy

Promotor(s): prof.dr. G. Molema

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Nader inzicht in bloedtoevoer tumoren

Net zoals alle andere lichaamsweefsels, hebben kankercellen bloed nodig om te kunnen groeien: het bloed voert alle benodigde bouwstoffen aan. Kankercellen zetten daarom aan tot vorming van nieuwe bloedvaten. Hoe meer bloedvaten ze om zich heen hebben, hoe meer bouwstoffen er worden aangevoerd en hoe sneller ze kunnen groeien. Nieuwvorming van bloedvaten wordt angiogenese genoemd.

Promovenda Elise Langenkamp bepaalde de expressie van meer dan vijftig angiogenese-regulerende genen in een model voor melanoom, een vorm van huidkanker. Ze toont aan dat dit profiel typerend is voor een tumor waarin actieve angiogenese plaatsvindt. Dit profiel blijft gedurende de uitgroei van de tumor hetzelfde, maar het verschilt drastisch van het moleculaire profiel van bloedvaten die niet aan angiogenese deelnemen.

Ook bestudeerde Langenkamp de invloed van medicijnen die bloedvatgroei tegengaan, zogenoemde angiogeneseremmers. Ze stelt vast dat kankertypen verschillend op deze medicijnen reageren. De effectiviteit van medicijnen moet dus voor elk tumortype apart onderzocht worden. Een van de belangrijkste bevindingen van het onderzoek is dat behandeling van tumoren met een VEGFR2-remmer (een angiogeneseremmer) de expressie van de target receptor, VEGFR2, op eiwitniveau sterk verlaagt. Behandeling leidt dus tot het verdwijnen van het aangrijpingspunt van de therapie. Het is belangrijk dat hiernaar verder onderzoek wordt verricht.

Elise Langenkamp (Hoogeveen, 1982) studeerde Medical and Pharmaceutical Drug Innovation aan de Rijksuniversiteit te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Pathologie & Medische Biologie van het UMCG en binnen onderzoeksschool GUIDE. Langenkamp zal vanaf februari gaan werken als onderzoeker aan de universiteit van Uppsala, Zweden.

 

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 00:13
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    Rijksuniversiteit Groningen ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 27 maart 2024

    RUG/UMCG onderzoekers ontvangen prestigieuze onderzoeksbeurs

    RUG/UMCG-wetenschappers Mark Hipp, Bart Eggen, Moniek Tromp en Marleen Kamperman zijn samen met collega’s betrokken bij vier van zeven Nederlandse wetenschapsconsortia.